Členské štáty EÚ schválili zmenu mechanizmu na pozastavenie bezvízového styku

NETKY.SK • 27 Február 2017, 13:04 • 2 min
Členské štáty EÚ schválili zmenu mechanizmu na pozastavenie bezvízového styku

BRUSEL - Predstavitelia členských štátov EÚ schválili dnes novelizovaný text nariadenia o mechanizme, ktorý umožňuje jednoduchšie prerušenie platnosti dohôd o bezvízovom styku. Na uvedenie nariadenia do platnosti už stačí len formálny podpis europarlamentu a Rady EÚ.

slovakia

left justify in out

Hlavným cieľom uvedeného dokumentu je posilniť tzv. mechanizmus pozastavenia týkajúci sa dohôd o bezvízovom styku. Nariadenie uľahčuje členským štátom EÚ oznamovanie okolností, ktoré by mohli viesť k pozastaveniu styku, a umožňuje Európskej komisii (EK) spustiť tento mechanizmus z vlastnej iniciatívy.

 

Súčasťou navrhovanej novely je aj poverenie Európskej komisie, aby europarlamentu a členským štátom predkladala výročnú správu v rozsahu, v akom tretie štáty oslobodené od vízovej povinnosti spĺňajú potrebné kritériá.

 

Rozšírili sa možné dôvody pozastavenia bezvízového styku a využívanie tohto mechanizmu sa uľahčí aj skrátením lehôt s cieľom umožniť rýchlejší postup.

 

Aktivovanie mechanizmu môže iniciovať členský štát alebo EK. Ak takýto návrh odobrí väčšina členských štátov, EK prijme rozhodnutie o dočasnom zrušení bezvízového styku pre stanovené skupiny obyvateľov z tretieho štátu na deväť mesiacov. Ak sa okolnosti nezmenia, Komisia preruší bezvízový styk pre všetkých občanov daného štátu na 18 mesiacov.

 

Schválenie mechanizmu dnes privítal eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos, podľa ktorého je to dôležitý nástroj použiteľný pri zneužívaní bezvízového styku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies