Členské štáty EÚ schválili novú smernicu, ktorá má zamedziť daňovníkom vyhnúť sa svojej daňovej povinnosti

NETKY.SK • 29 Máj 2017, 14:01 • 2 min
Členské štáty EÚ schválili novú smernicu, ktorá má zamedziť daňovníkom vyhnúť sa svojej daňovej povinnosti

BRUSEL - Smernicu proti vyhýbaniu sa daňovej povinnosti firiem dnes schválili členské štáty v Rade EÚ.

slovakia

left justify in out

Smernica sa týka zneužívania nesúladov medzi daňovými systémami v jednotlivých štátoch. Nová legislatíva vstúpi do platnosti od roku 2020. Členské štáty dnes schválili smernicu, ktorá bráni využívaniu takzvaných hybridných daňových nesúladov v tretích štátoch. Tieto nesúlady skrz zložité daňové schémy využívajú najmä veľké firmy, čo im umožňuje výrazne znižovať reálne zaplatené dane.

 

"Naším cieľom je odstrániť jednu z hlavných praktík nadnárodných spoločností, ktoré využívali pri znižovaní svojej daňovej záťaže," uviedol maltský minister financií Edward Scicluna. Pre využívanie uvedených daňových nesúladov firmami podľa slovenského ministra financií Petra Kažimíra štátne pokladnice prichádzajú o desiatky miliárd eur. Pokrok v schvaľovaní smernice vo februárovom vyjadrení označil za úspech tria – vlaňajšieho holandského a slovenského, a aktuálneho maltského predsedníctva v Rade EÚ.

 

"Naša kampaň za férovejšie zdaňovanie v Európe prináša výsledky. Je to ďalšie víťazstvo pre férové zdaňovanie a zásah pre tie firmy, ktoré sa snažia vyhnúť riadnemu plateniu svojho podielu," vyhlásil dnes Pierre Moscovici, eurokomisár pre ekonomické a finančné záležitosti, dane a clá.

Smernica je súčasťou úsilia Európskej komisie obmedziť vyhýbaniu sa daňovej povinnosti a presadiť efektívne a férové zdaňovanie v Únii. Členské štáty budú mať čas do 1. januára 2020, aby smernicu preniesli do národnej legislatívy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona