Členské štáty EÚ schválili investičný plán pre dopravu za 13,1 miliardy eur

NETKY.SK • 10 Júl 2015, 15:25 • 2 min
Členské štáty EÚ schválili investičný plán pre dopravu za 13,1 miliardy eur

BRUSEL - Rekordný investičný plán Európskej komisie (EK) pre sektor dopravy vo výške 13,1 miliardy eur sa ešte viac priblížil k svojmu uskutočneniu po tom, čo členské štáty EÚ dnes schválili zoznam projektov, ktoré získajú finančné prostriedky z Nástroja na prepájanie Európy (NPE).

slovakia

left justify in out

Koordinačný výbor NPE zložený zo zástupcov 28 členských štátov vydal na svojej dnešnej schôdzi kladné stanovisko k návrhu, ktorý EK predložila 29. júna.
     

Spolu s investičným plánom v objeme 315 miliárd eur, ktorý komisia predstavila v novembri 2014, Nástroj na prepojenie Európy zabezpečí splnenie jednej z hlavných priorít EK: prekonať rozdiely v miere investícií v Európe a vytvoriť priaznivé podmienky na rast a vytváranie pracovných príležitostí.
     

Eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulcová ocenila, že po konštruktívnych diskusiách členské štáty schválili návrh na najväčší investičný plán v oblasti dopravy, aký kedy EÚ predložila.
     

"Vybrali sme 276 projektov, ktoré prispejú k tvorbe pracovných miest a oživia rast a konkurencieschopnosť v Európe. Takisto som rada, že mnohé z nich budú realizovať horizontálne priority, ako napríklad digitalizáciu dopravy alebo zvyšovanie trhového potenciálu alternatívnych palív," uviedla Bulcová.
     

Výzvy na predkladanie návrhov v rámci NPE v roku 2014 priniesli vyše 700 projektov, pre ktoré sa požadovali finančné prostriedky v celkovej výške viac ako 36 miliárd eur. Keďže dostupných je len 13,1 miliardy eur, EK uprednostnila projekty s najvyššou európskou pridanou hodnotou. Počas výberu sa tieto projekty hodnotili na základe niekoľkých vopred stanovených kritérií: relevantnosť, vyspelosť, dosah a kvalita.
     

Komisia do konca júla prijme oficiálne rozhodnutie o financovaní. Individuálne dohody o grante pre projekty pripraví Výkonná agentúra pre inovácie a siete (INEA) a následne ich s príjemcami projektov podpíše. Finančné prostriedky sa začnú vyplácať od posledného štvrťroka 2015. INEA a EK budú monitorovať, či sa projekty správne realizujú.
     

Rok 2014 bol prvým rokom programovania v rámci NPE. Popri doprave bude mať Nástroj na prepájanie Európy prínos pre celé európske hospodárstvo: realizácia transeurópskej dopravnej siete by mohla do roku 2030 vytvoriť až 10 miliónov pracovných miest a zvýšiť HDP EÚ o 1,8 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies