Členské štáty EÚ podporujú väčší rozpočet na mimoriadne situácie

NETKY.SK • 15 November 2016, 14:50 • 2 min
Členské štáty EÚ podporujú väčší rozpočet na mimoriadne situácie

BRUSEL – Členské štáty EÚ podporujú zvýšenie rozpočtových prostriedkov na zvládanie mimoriadnych situácií v oblasti migrácie alebo bezpečnostných opatrení, ktoré navrhla Európska komisia (EK). Pred rokovaním Rady EÚ pre všeobecné záležitosti to vyhlásil jej predseda, splnomocnenec vlády SR pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ Ivan Korčok.

slovakia

left justify in out

Dominantnou témou dnešného zasadnutia únijných ministrov je revízia viacročného rozpočtu EÚ na roky 2014-2020. Európska komisia navrhla, aby Únia vyčlenila viac financií na mimoriadne udalosti, napríklad v súvislosti s migračnou krízou. "Zatiaľ je plná podpora v Rade na takýto krok, to znamená plná podpora Komisie, ktorá navrhla viac ako 2,5 miliardové dodatočné zdroje," vyhlásil Korčok.

 

Slovenský splnomocnenec vyvrátil špekulácie, že slovenské predsedníctvo navrhlo zníženie rozpočtových prostriedkov na program Erazmus na polovicu. "Náš návrh je presný opak, pridávame 100 miliónov," uviedol Korčok. Celkový rozpočet programu v sedemročnom rozpočte Únie je 15 miliárd eur.

 

Reagoval tým na správu magazínu Politico, ktorý dnes priniesol informáciu, že kým EK navrhla zvýšenie rozpočtu Erazmu o 200 miliónov eur, slovenské predsedníctvo chce pridať len 100 miliónov. Korčok pripomenul, že sú to dodatočné zdroje nad rámec štandardného rozpočtu programu. "Navyše, ďalší dôležitý návrh slovenského predsedníctva je na náš boj s nezamestnanosťou s mladými, kde chceme presadiť ďalších 1,2 miliardy eur do konca tejto finančnej perspektívy," uviedol Korčok. Finančná perspektíva, teda viacročný finančný rámec EÚ je ohraničený rokom 2020.

 

Únijní ministri dnes pripravujú aj témy decembrového summitu Európskej rady. Kľúčovou témou zostáva migrácia. Ministri vyhodnotia postup v uzatváraní migračných dohôd s piatimi africkými štátmi. Tieto dohody spočívajú v podpore a pomoci štátom, z ktorých hrozí masová migrácia do EÚ. Ministri sa budú venovať aj plneniu migračnej dohody s Tureckom, ktorú sa podľa Korčoka ukázala ako dobrý základ na zvládanie migračnej krízy.

 

Na decembrovom summite Európskej rady budú únijní lídri hovoriť aj slovenskom návrhu "efektívnej solidarity". Korčok informoval, že "Slovensko už prišlo s týmto návrhom, predstavilo ho členským štátom a vo štvrtok tento týždeň bude o ňom neformálne rokovať minister (vnútra SR Robert) Kaliňák." Ďalšími pripravovanými témami summitu lídrov EÚ budú európska bezpečnosť a obrana, ekonomický rozvoj a zamestnanosť mladých a v neposlednom rade vzťahy s Ruskom a asociačná dohoda EÚ s Ukrajinou, ktorú zablokovalo referendum v Holandsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona