Členské štáty EÚ podporili zmenu pravidiel pri testovaní vozidiel pre manipuláciu s emisiami

NETKY.SK • 29 Máj 2017, 14:14 • 2 min
Členské štáty EÚ podporili zmenu pravidiel pri testovaní vozidiel pre manipuláciu s emisiami

BRUSEL - Na zmene pravidiel typového schvaľovania vozidiel tak, aby bol proces environmentálneho a bezpečnostného testovania nezávislejší, sa dnes dohodli členské štáty EÚ. Reforma by mala priniesť prísnejšie testovanie vozidiel pred aj počas využívania v premávke. Nová legislatíva musí ešte prejsť schvaľovacím procesom EÚ.

slovakia

left justify in out

Cieľom nových pravidiel je kontrola testovacích centier a vnútroštátnych orgánov, ktoré typovo schvaľujú vozidlá určené na predaj v rámci EÚ, a dôkladnejší dohľad nad automobilmi, ktoré už sú na cestách. Legislatíva by mala priniesť čistejšie ovzdušie a odstrániť chyby pri testovaní vozidiel z minulosti.

 

"Verejné zdravie, kvalita vzduchu a inovácia je jadrom tejto dohody. Jedinou cestou, ako vrátiť dôveru v európsky automobilový priemysel, je pomôcť vyvinúť čisté a bezpečné technológie. Budú stanovené spoľahlivé kontrolné testy vozidiel, aby sa v budúcnosti neopakovali nezrovnalosti z testov minulosti," uviedol dnes Chris Cardona, maltský minister hospodárstva, investícií a malých firiem.

 

Reforma je tiež reakciou na škandál automobilky Volkswagen, ktorá do svojich vozidiel s naftovým motorom inštalovala špeciálny softvér. Ten dokázal rozoznať emisný test. Softvér spôsobil, že vozidlo počas testovania vypúšťalo menej emisií ako pri bežnej prevádzke, čo automobilke umožňovalo podvodne splniť emisné limity.

 

Europarlament v apríli odporučil prijatie nových pravidiel na zisťovanie emisií dôkladnejšími testami a v reálnych podmienkach. Vlastníkov vozidiel, v ktorých bol softvér schopný rozoznať emisný test, navrhuje primerane finančne odškodniť.

 

Po dnešnom stanovisku členských štátov v Rade EÚ sa začína riadny schvaľovací proces v duchu únijnej legislatívy. Po vyjednávaniach medzi inštitúciami EÚ bude nasledovať formálne hlasovanie v Rade EÚ a v europarlamente, až potom môžu vstúpiť reformované pravidlá do platnosti.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona