Členské štáty EÚ odsúdili správanie sa Turecka, vyjadril sa premiér SR

NETKY.SK • 2 Október 2020, 16:23 • 2 min
Členské štáty EÚ odsúdili správanie sa Turecka, vyjadril sa premiér SR

BRUSEL - Členské štáty Európskej únie (EÚ) odsúdili správanie sa Turecka a podržali Cyprus. Uviedol to predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO), ktorý informoval o výsledkoch samitu lídrov členských krajín EÚ

slovakia

left justify in out

EÚ je už pripravená

Ako predseda vlády SR ďalej ozrejmil, lídri prijali jednoznačný postoj voči agresii Turecka, ktoré sa nespráva korektne. Cyprus sa spolu s Gréckom sporia s Tureckom o námorné hranice a práva na ťažbu ropy a zemného plynu vo východnej časti Stredozemného mora. Lídri sa dohodli na tom, že pokiaľ bude Turecko pokračovať, tak aj proti nemu prijme EÚ sankcie.

 

img

 

Sankcie voči Bielorusku 
Na dvojdňovom samite Európskej rady sa lídri dohodli aj na sankciách proti Bielorusku. Túto tému najprv blokoval Cyprus. Na zozname sa zatiaľ nenachádza bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ktorého Slovensko neuznáva.

 

img

 

"Viacerí prítomní by boli veľmi radi, aj ja osobne, ak by prezident Lukašenko na tom zozname bol. Neskrývajme zodpovednosť za nejakých druhých ľudí. Kto je zodpovedný v Bielorusku za konanie, ktoré sa stalo, je v prvom rade je Lukašenko," uviedol pre novinárov po samite Matovič. Premiér však dodal, že zatiaľ na zozname nie je preto, aby únia mala s kým rokovať o zabezpečení demokratického procesu v krajine.

 

Súvisiaci článok: Bielorusko ukladá odvetné sankcie voči Európskej únii

 

Používať aj proti iným 
Matovič vo svojich vystúpeniach na mimoriadnom samite navrhol, aby si EÚ uvedomila svoju silu. "Mali by sme si určiť pravidlá, za akých sme ochotní ekonomicky spolupracovať s tým ktorým geopolitickým hráčom. Ten si zváži, či je tie podmienky ochotný splniť," uviedol Matovič s tým, že EÚ by mala používať túto "ekonomickú zbraň" napríklad proti voči Číne, Turecku či Rusku.

 

Možné gesto pre Bielorusov

Dnes sa lídri rozprávali najmä o pandémii koronavírusu. "Ja som tam doniesol trochu iný rozmer, že by sme mali spraviť gesto a dať ponuku občanom Bielorusku, ktorí by si chceli dať vakcínu proti vírusu, mohli by tak spraviť aj v okolitých členských krajinách EÚ," povedal Matovič.

 

img


Okrem toho sa lídri na dvojdňovom samite Európskej rady rozprávali o európskom jednotnom a digitálnom trhu či o zvýšení konkurencie schopnosti európskeho priemyslu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona