Členské štáty by mali presadzovať celosvetový zákaz testovania kozmetiky na zvieratách

NETKY.SK • 6 Máj 2018, 09:37 • 2 min
Členské štáty by mali presadzovať celosvetový zákaz testovania kozmetiky na zvieratách

BRATISLAVA - Európsky parlament požaduje celosvetový zákaz testovania kozmetiky na zvieratách. Členské štáty by preto mal spustiť diplomatickú ofenzívu zameranú na zákaz testovania kozmetiky na zvieratách od roku 2023. Predaj kozmetických výrobkov, ktoré boli testované na zvieratách, je v rámci EÚ zakázaný od roku 2013, približne 80 percent krajín však naďalej umožňuje testovanie a predaj kozmetiky testovanej na zvieratách.

slovakia

left justify in out

„Európska únia ide príkladom pre všetky ostatné krajiny a ukazuje, že úplný zákaz sa dá dosiahnuť bez toho, aby to negatívne zasiahlo kozmetický priemysel", uviedla europoslankyňa Jana Žitňanská (KDH).

Nedostatok spoľahlivých informácií o kozmetických výrobkoch dovážaných do EÚ z tretích krajín, kde boli testované na zvieratách, predstavuje podľa poslancov závažný problém. Únia by podľa zákonodarcov mala zaistiť, že na trh EÚ sa zo zahraničia nedostanú žiadne výrobky testované na zvieratách. „Hoci Európska únia zákaz testovania dodržuje na vysokej úrovni, mnohí spotrebitelia si uvedomujú, že výrobky z tretích krajín tento štandard vôbec nemusia dosahovať,“ konštatovala Žitňanská.

Celosvetovému zákazu testovania kozmetiky na zvieratách je naklonená aj európska verejnosť. Až 90 % občanov EÚ sa zhoduje v tom, že je dôležité zaviesť prísne, celosvetovo uznávané normy v oblasti dobrých životných podmienok zvierat. „Myslím si, že mienku verejnosti je potrebné zohľadniť. Dúfam, že Európska únia využije svoje možnosti na to, aby ďalej šírila pozitívny príklad v tejto oblasti a čoraz viac tretích krajín sa rozhodne tento príklad nasledovať,“ zdôraznila Žitňanská. Europoslanci preto členské štáty vyzývajú, aby čo najviac využívali svoje diplomatické siete a snažili sa otázku zákazu testovania na zvieratách šíriť aj v rámci medzinárodných fór a OSN.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies