Členské štáty ASEAN-u vážne uvažujú o jednotnom časovom pásme

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 14:57 • 2 min
Členské štáty ASEAN-u vážne uvažujú o jednotnom časovom pásme

KUALA LUMPUR - Plán zaviesť jednotné časové pásmo na územiach členských krajín Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) by sa tento rok mohol posunúť o ďalší krok bližšie k svojej realizácii. Povedal to dnes malajzijský premiér Najib Razak.

slovakia

left justify in out

Rozsah časových zón sa v jednotlivých členských štátoch ASEAN-u rozpína od GMT + 6,5 hodiny v Mjanmarsku až po GMT + 9 hodín vo východnej Indonézii. Návrh počíta s jednotným časovým pásmom pre všetky krajiny ASEAN-u, a síce GMT + 8 hodín, ako je tomu v Pekingu.
     

"Dúfame, že do nasledujúceho novembrového stretnutia sa nám podarí dospieť k určitému konsenzu," povedal podľa agentúry DPA premiér Razak.
     

Viacero šéfov štátov a vlád tohto desaťčlenného regionálneho zoskupenia daný návrh plne podporuje, ostatní "sa proti nemu nepostavili, požiadali však o viac času, aby ho mohli zvážiť na domácej úrovni, predovšetkým pokiaľ ide o čas modlitieb mníchov." Razak sa tak vyjadril pred novinármi po plenárnom zasadaní summitu ASEAN v malajzijskej metropole Kuala Lumpure.
     

Iniciatívu jednotnej časovej zóny na území krajín ASEAN-u oživila Malajzia, podľa ktorej by jej zavedenie prispelo k zjednodušeniu obchodovania medzi jednotlivými členskými krajinami tohto bloku, ako aj s okolitými štátmi.
     

Thajsko a Kambodža, ktoré ležia v časovom pásme GMT + 7 hodín, sa s najväčšou pravdepodobnosťou proti takejto schéme postavia odmietavo, napísal pred summitom v angličtine vychádzajúci bangkocký denník Bangkok Post.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies