Členovia OPEC nemajú v úmysle znížiť ťažbu komodity, aby zvýšili jej cenu

NETKY.SK • 4 December 2015, 12:41 • 2 min
Členovia OPEC nemajú v úmysle znížiť ťažbu komodity, aby zvýšili jej cenu

VIEDEŇ - Ministri Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) napriek nízkej cene komodity neprejavujú nijakú pripravenosť obmedziť jej ťažbu v rámci kartelu. Informuje o tom APA.

slovakia

left justify in out

Dnes na začiatku pravidelného polročného stretnutia členov OPEC vo Viedni povedal iracký minister ropného priemyslu Adil Abd al Mahdi, že OPEC nie je jediný zodpovedný za to, aby sa obmedzením ťažby ropy dosiahol rast jej ceny. "Za to by nemal platiť len OPEC samotný," povedal minister. Iné krajiny by v tom prípade zvýšili svoju ťažbu. Kým spotrebitelia a priemysel majú z nízkej ceny úžitok, mnohé ropné štáty a surovinový sektor sa dostávajú pod tlak. "Sme si istí, že sa trh zreguluje sám," uviedol minister ropného priemyslu Spojených arabských emirátov Suhail Mohamed al Masroui.

 

Ceny ropy sú teraz mimoriadne nízke a približujú sa úrovni počas hospodárskej krízy v rokoch 2008 a 2009. Ich prepad, tak ako pred rokmi, súvisí s veľkou prevahou ponuky nad dopytom. Dvanásťčlenný kartel OPEC si dal limit ťažiť denne 30 miliónov barelov (barel = 159 litrov). V súčasnosti je jeho denný výkon podstatne vyšší. Touto ťažbou sa kartel bráni konkurencii nečlenov organizácie, napríklad USA. Ďalším členom OPEC má byť znovu Indonézia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies