Členovia IS zo Západu môžu pricestovať do USA bez víz, varuje kongresman

NETKY.SK • 12 Február 2015, 12:07 • 2 min
Členovia IS zo Západu môžu pricestovať do USA bez víz, varuje kongresman

WASHINGTON - Približne 5000 členov teroristických skupín al-Káida a tzv. Islamský štát (IS) tvoria občania západných krajín, ktorí môžu cestovať do USA bez víz. Uviedol to v stredu predseda výboru Snemovne reprezentantov USA pre vnútornú bezpečnosť Michael McCaul, ktorého dnes citovala agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

"Až 5000 týchto bojovníkov sú ľudia zo Západu, z ktorých mnohí môžu prísť do USA bez toho, aby na to potrebovali víza. Viac než 150 amerických občanov sa pokúsilo alebo uspelo v snahe dostať sa na bojiská a niektorí sa už vrátili späť," uviedol McCaul v Kongrese ohľadom prevencie voči domácemu terorizmu.
      

McCaul vyjadril znepokojenie ohľadom schopnosti USA čeliť hrozbám džihádistov na svojom území a varoval, že ich výzvy adresované obyvateľom západných krajín na vstup do ich radov fungujú. "V mnohých ohľadoch už nehovoríme o teroristických skupinách, ale o teroristických armádach," zdôraznil republikánsky kongresman z Texasu.
      

McCaul zároveň oznámil, že jeho výbor vytvorí osobitnú pracovnú skupinu na boj proti terorizmu a cestovaniu do zahraničia s úmyslom zapojiť a do bojov, ktorá preskúma snahy rezortu vnútornej bezpečnosti o "rozloženie teroristickej turistiky". Od roku 2011 sa k džihádistom v Sýrii pripojilo vyše 15.000 bojovníkov zo zahraničia, vrátane USA a EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies