Členovia EÚ predĺžili sankcie voči Bielorusku

NETKY.SK • 30 Október 2013, 10:31 • 2 min
Členovia EÚ predĺžili sankcie voči Bielorusku

BRUSEL 30. októbra (SITA) - Rada EÚ v utorok rozhodla o predĺžení sankcií voči Bielorusku vzhľadom na nedostatočný pokrok v oblasti ľudských práv.

slovakia

left justify in out

Podľa zverejneného vyhlásenia členovia po každoročnom prehodnotení konštatujú, že v bývalej sovietskej republike stále "neboli prepustení všetci politickí väzni, žiaden z prepustených väzňov nebol rehabilitovaný a rešpekt voči ľudským právam, právnemu poriadku a demokratickým zásadám sa nezlepšil". Súčasťou prehodnotenia bola i aktualizácia zoznamu osôb z Bieloruska, na ktoré sa vzťahuje zákaz vstupu a zmrazenie majetku na území EÚ. Na čiernej listine momentálne figuruje 232 jednotlivcov a 25 subjektov, čo sú oproti uplynulému roku o niečo nižšie počty. Sankcie v aktualizovanej podobe majú platiť od stredajšieho zverejnenia v Úradnom vestníku EÚ.

Bieloruské vedenie na čele s prezidentom Alexandrom Lukašenkom je dlhodobo terčom kritiky zo strany EÚ pre potláčanie opozície. Medzinárodná organizácia Amnesty International eviduje v krajine deviatich politických väzňov, medzi ktorými je aj bývalý prezidentský kandidát Mikola Statkevič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona