Členovia EÚ majú za dva roky prijať 20 000 utečencov na základe kvót

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 14:09 • 2 min
Členovia EÚ majú za dva roky prijať 20 000 utečencov na základe kvót

BRUSEL - Európska komisia (EK) v stredu navrhla, aby členské štáty EÚ počas nasledujúcich dvoch rokov prijali 20 000 utečencov.

slovakia

left justify in out

Imigranti majú byť prerozdelení medzi členské štáty na základe stanovených kvót, ktoré sa budú odvíjať od veľkosti krajiny, počtu obyvateľstva, ekonomického výkonu a ďalších ukazovateľov. Mechanizmus prerozdelenia má EK predložiť do konca mája. Uvedeniu systému do praxe však musí predchádzať schválenie vládami všetkých 28 členských krajín únie, z ktorých niektoré vrátane Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska sú zatiaľ proti. Výnimku dostanú Británia, Írsko a Dánsko, ktoré sa môžu rozhodnúť neprijať žiadnych utečencov.

 

Systém kvót má ako núdzový mechanizmus viesť k rovnomernejšiu rozloženiu azylantov medzi jednotlivými štátmi EÚ v období, keď Taliansko a ďalší južní členovia únie čelia nebývalému náporu. Nátlak na Brusel sa zvýšil po viacerých tragických udalostiach v Stredozemnom mori, z ktorých najhoršia sa odohrala 18. apríla, keď sa utopilo odhadom asi 800 nelegálnych migrantov smerujúcich do Európy. "Žiadna krajina nemôže sama zvládať taký obrovský nápor utečencov," povedal v tejto súvislosti predseda EK Jean-Claude Juncker.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies