Členov samozvanej "šaría polície" z ulíc nemeckého Wuppertalu súd oslobodil

NETKY.SK • 22 November 2016, 08:25 • 2 min
Členov samozvanej "šaría polície" z ulíc nemeckého Wuppertalu súd oslobodil

WUPPENTAL - Všetkých siedmich obžalovaných v súvislosti s pôsobením samozvanej "šaría polície" v uliciach Wuppertalu oslobodil dnes tamojší krajinský súd, informovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Muži vo veku 25-34 rokov, ktorí sa hlásia k salafistom, čelili v procese žalobe kvôli porušeniu platnej legislatívy v oblasti zákazu nosenia uniforiem nepovolanými osobami. Podľa slov prokurátora im išlo o zlikvidovanie nemeckého právneho systému a o jeho nahradenie islamským právom šaría.

 

Piati zo siedmich obžalovaných sa v septembri 2014 vo vestách oranžovej farby s nápisom Shariah Police vydali patrolovať v uliciach Wuppertalu. Ďalší dvaja čelili žalobe z napomáhania k trestnej činnosti, pričom jeden z nich mal na sebe vestu bez nápisu a druhý bol bez vesty.

 

Žiadny z obžalovaných sa v súdnej sieni k obvineniam nevyjadril.

 

Predsedajúci sudca v zdôvodnení oslobodzujúceho rozsudku konštatoval, že v počiatočnom štádiu vyšetrovania kauzy nenašla ani polícia indície naznačujúce spáchanie trestného činu. Odsúdenie mužov by bolo chybou, zdôraznil.

 

Ako informovalo internetové vydanie spravodajského týždenníka Der Spiegel, wuppertalská prokuratúra sa proti oslobodzujúcemu rozsudku odvolá.

 

Medzi obžalovanými chýbal prominentný nemecký salafista Sven Lau, ktorý údajne patril medzi iniciátorov celej akcie. Jeho stíhanie predbežne pozastavili v súvislosti s faktom, že sa momentálne zodpovedá na Vrchnom krajinskom súde v Düsseldorfe z podstatne vážnejšieho obvinenia z teroristických aktivít. Práve tento súd dal napokon - po odvolaní prokuratúry - zelenú pre proces so siedmimi teraz oslobodenými po tom, čo Krajinský súd vo Wuppertale na to nevidel dôvod.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies