Členmi najvyšších orgánov MOL sú už traja Slováci, pribudol exminister Mikloš

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 17:50 • 2 min
Členmi najvyšších orgánov MOL sú už traja Slováci, pribudol exminister Mikloš

BRATISLAVA - Členmi najvyšších orgánov spoločnosti MOL, do skupiny ktorej patrí aj Slovnaft, budú už traja Slováci. Riadne valné zhromaždenie (RVZ) firmy MOL dnes opätovne zvolilo Oszkára Világiho za člena predstavenstva a Ivana Mikloša za člena dozornej rady a nestáleho člena Audítorskej komisie. Tretím Slovákom v MOL-e je Slavomír Hatina v dozornej rade. Informoval o tom hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

slovakia

left justify in out

Oszkár Világi, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovnaftu, je členom vedenia v MOL-e už od roku 2010. V apríli toho roka sa stal členom výkonnej rady skupiny MOL a o rok neskôr členom predstavenstva.

Slovenský ekonóm, bývalý podpredseda vlády a minister financií Ivan Mikloš bude členom dozornej rady spoločnosti od 1. mája 2016, zvolený bol na päťročné funkčné obdobie. Za člena dozornej rady spoločnosti MOL bol dnes opätovne zvolený aj jej súčasný predseda György Mosonyi.

 

RVZ firmy MOL-u rozhodlo zároveň aj o výplate dividend v hodnote 55 miliárd HUF a schválilo konsolidovanú účtovnú závierku za rok 2015. Skupina MOL vykázala v roku 2015 zisk pred zdanením, úrokmi a odpismi očistený o náklady súvisiace s precenením zásob (clean CCS EBITDA) vo výške 2,5 miliardy USD oproti plánovaným 2,2 miliardy USD.

 

Najväčším akcionárom spoločnosti MOL je maďarský štát s takmer 25 % akcií. Zahraniční investori (najmä inštitucionálni) držia 22,4 % akcií. Podiel v MOL-e majú taktiež spoločnosti ČEZ, Oman Oil, UniCredit Bank, OTP Bank a ďalší.

 

Skupina MOL je medzinárodná ropná a plynárenská spoločnosť s centrálou v Budapešti, v Maďarsku. Pôsobí vo viac ako 30 krajinách a zamestnáva 26.000 ľudí po celom svete. V súčasnosti má skupina MOL výrobné aktivity v 8 krajinách a prieskumné aktíva v 13 krajinách. Prevádzkuje štyri rafinérie a dva petrochemické závody v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvátsku. Skupina MOL tiež vlastní sieť takmer 2000 čerpacích staníc v 11 krajinách strednej a juhovýchodnej Európy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies