Článok Hitler-gentleman sa našiel

NETKY.SK • 2 Október 2016, 09:31 • 2 min
Článok Hitler-gentleman sa našiel

PRAHA - Hovorca českej hlavy štátu Jiří Ovčáček bude aj naďalej hľadať článok s názvom Hitler je gentleman, ktorý mal podľa prezidenta Miloša Zemana napísať novinár Ferdinand Peroutka pre časopis Prítomnosť. Informoval o tom dnes spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Zemanov názor ohľadne predmetného článku nezmenil ani dnešný nález článku Hitler - gentleman, ktorý v roku 1937 uverejnilo Rudé právo. Český prezident ďalej trvá na tom, že Peroutkov text existuje a podľa svojho hovorcu nemá dôvod svoje slová zmeniť.


Historik Jan Galandauer našiel článok s titulkom Hitler - gentleman, ktorý odsúdil útok pravicového agrárneho denníka Vidiek proti národným socialistom, ku ktorým mal Peroutka blízko. Článok, o ktorého nájdení dnes informoval český denník Právo, však Hitlera vôbec nevyzdvihuje a jeho autorom nie je ani samotný Peroutka.
"Ten nález je veľmi cenný a je veľmi zaujímavou indíciou, ktorá dokladá všetko, o čom som celý čas počas pátrania po článku Ferdinanda Peroutku hovoril," uviedol k nálezu Ovčáček. "Ukazuje obraz doby, je to materiál, ktorý ma povedie ďalej v mojom pátraní po článku, ktorý spomenul pán prezident," dodal.


Na otázku, či Zeman naozaj trvá na tom, že Peroutka článok s názvom Hitler je gentleman napísal, hovorca odpovedal, že prezident nemá dôvod svoje slová meniť. Zdôraznil, že Zeman sa už pred rokom ospravedlnil za to, že sa článok doteraz nepodarilo nájsť. Zopakoval tiež, že Peroutka bol skvelý a brilantný novinár, mal však krátke obdobie, kedy zlyhal.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona