CL: Tréner Žiliny Adrián Guľa bol na stáži v Diname Záhreb

NETKY.SK • 17 December 2013, 13:31 • 2 min
CL: Tréner Žiliny Adrián Guľa bol na stáži v Diname Záhreb

BRATISLAVA - Kým hráči corgoňligového klubu MŠK Žilina v súčasnosti dovolenkujú, tréner tímu Adrián Guľa si minulý týždeň nedoprial decembrové dni bez futbalu, ale absolvoval pracovný pobyt v Chorvátsku.

slovakia

left justify in out

"Bezprostredne po skončení nášho tréningového procesu som vycestoval na štvordňovú stáž do Záhrebu, kde som sa zoznámil s prácou v jednom z najznámejších chorvátskych klubov. Vyvrcholením bol zápas Dinamo Záhreb - PFC Ludogorec Razgrad v rámci Európskej ligy UEFA (1:2), takže v mojom prípade to bol futbalovo-pracovný oddych," citovala oficiálna internetová stránka MŠK Žilina hodnotiace slová A. Guľu.

Na margo hlavného cieľa chorvátskej stáže a výberu klubu 38-ročný kouč spod Dubňa poznamenal: "Chcem sa stále zdokonaľovať a posúvať tým samozrejme aj hráčov. Preto je pre mňa dôležité vidieť prácu aj iných trénerov či mužstiev. Cieľom je posun - individuálny, tímový a klubový. A prečo práve Dinamo? Dôvodom je vynikajúca práca s mladými hráčmi v Chorvátsku, ale aj porovnateľnosť počtu obyvateľov s neporovnateľnými úspechmi chorvátskych futbalistov. V minulosti som videl fungovanie holandských klubov ako Ajax Amsterdam, Groningen či Vitesse Arnhem, teraz to bolo Dinamo. Tento záhrebský tím je ozaj špičkovým klubom, kde vyrastajú vynikajúci mladí hráči. Za ostatných šesť rokov dokázali predať 29 hráčov z vlastnej liahne do popredných európskych klubov." 

Adrián Guľa pripomenul, že vďaka kontaktu riaditeľa mládeže MŠK Petra Pekaru na riaditeľa a trénera Dinama v jednej osobe Zorana Mamiča (jeho brat Zlatko je majiteľom klubu, pozn.) mali dvere všade otvorené a mohli všetko sledovať do najmenších detailov. "Videli sme nielen tréningový proces prvého tímu Dinama, ale aj tímov z mládežníckej akadémie. Sledovali sme pracovný deň A-mužstva Dinama, ktorý je podobný ako u nás. To, čo na Slovensku niektorí nazývajú kasárenský režim, sa v Európe vníma ako normálny deň profesionálneho športovca," uviedol Guľa a pokračoval: "Podarilo sa nám nazrieť aj do akadémie, ktorá vždy produkovala výborných mladých hráčov. Jedným z cieľov bola aj komunikácia o ich škole. Pripravili si pre nás vynikajúcu trojhodinovú prezentáciu o filozofii a výchove hráčov. Otvorili aj detaily prípravy mladých chlapcov, spôsob tréningu, zdravotnej starostlivosti či fyzickej prípravy."

Lodivod po jesennej časti 10. tímu corgoňligovej tabuľky si pochvaľoval spomenutú pracovnú cestu. "Chorvátsko sme si vybrali aj preto, že po športovej stránke sa veľa futbalových vecí dá aplikovať aj v slovenských podmienkach. Napriek tomu, že Dinamo disponuje iným rozpočtom (cca 25 miliónov eur), je to najmä o myslení a zanietení futbalistov, motivácii hráčov a dennodennej tvrdej práci v klube. V Diname je cieľom mať minimálne 50 percent odchovancov v prvom tíme," dodal Adrián Guľa. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona