Čižnár: Zasadzujem sa za to, aby sa procesy na prokuratúre podstatne zrýchlili

NETKY.SK • 17 Júl 2014, 13:57 • 2 min
Čižnár: Zasadzujem sa za to, aby sa procesy na prokuratúre podstatne zrýchlili

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár, od ktorého vymenovania do tejto funkcie práve dnes uplynul rok, sa chce aj naďalej zasadzovať za to, aby sa procesy na prokuratúre podstatne zrýchlili a konania netrvali aj niekoľko rokov.

slovakia

left justify in out

Činnosť prokuratúry sa na trestnom úseku Generálnej prokuratúry (GP) SR zrýchlila. Čižnár už pri nástupe deklaroval, že má snahu odstrániť prieťahy v prípravnom konaní a teda zrýchliť konania. Od jeho nástupu do funkcie sa v rezorte prokuratúry znížil počet nevybavených vecí nad jeden rok o 25,57 percenta, počet nevybavených vecí nad dva roky o 45,20 percenta a počet nevybavených vecí nad tri roky až o 53,50 percenta. Skonštatoval dnes Čižnár, ktorý zhodnotil rok svojho pôsobenia na poste generálneho prokurátora.

 

"Dôkazom tohto úsilia sú napríklad aj tieto medializované prípady: platinové sitká, pri ktorých dohľad vykonávala Generálna prokuratúra SR a nedávno bola na Okresný súd Bratislava I podaná obžaloba, zastavenie trestného stíhania voči policajnému exprezidentovi Jaroslavovi Spišiakovi (Spišiaka obvinili v roku 2012 pre jeho vyjadrenie v rozhovore pre Aktuálne.sk. Trestné oznámenie na neho podali bývalí funkcionári Úradu boja proti organizovanému zločinu Ivan Ševčík, Milan Lučanský a Jozef Mičieta, ktorí odišli z bezpečnostných zložiek za vlády Ivety Radičovej a po predčasných parlamentných voľbách v roku 2012 sa sem vrátili, pozn. TASR), podanie obžaloby na Hedvigu Ž. M. - vyšetrovanie sa ukončilo po takmer siedmich rokoch," povedal pre TASR Čižnár.

 

Podľa ďalších slov Čižnár chce naďalej konať ex offo na základe medializovaných informácií. "Chcem sa aj touto formou poďakovať médiám, ktoré poukazujú na prípady, pri ktorých je podozrenie zo spáchania trestného činu alebo porušenia zákona. Od svojho nástupu do funkcie, teda od 17. júla 2013 do 1. júla tohto roku som dal preveriť na základe medializovaných informácií na trestnom odbore 39 vecí," pokračoval Čižnár s tým, že medzi najznámejšie patrili preskúmanie medializovanej bitky pred barom Mariatchi v Nitre, preverenie incidentu v Moldave nad Bodvou a ďalšie.

 

Ako pripomenul, pre chybu sudcu Okresného súdu Bratislava I Juraja M. sa nedávno na slobodu dostali aj členovia takzvanej bankomatovej mafie. Na základe pokynu generálneho prokurátora sa vykonali úkony smerujúce k opätovnému zadržaniu členov tejto zločineckej skupiny.

 

Čižnár bol aktívny aj v prípade prevodu bytovky Glance House, keď konal v prospech poškodených klientov a ešte 2. októbra podala GP SR mimoriadne dovolanie proti uzneseniu Okresného súdu v Prešove zo septembra 2013 vo veci konania o zmene zápisov v Obchodnom registri SR pri spoločnosti Glance House, s.r.o. 

 

Generálny prokurátor pri hodnotení svojej činnosti spomenul aj kauzu "Baťa". Čižnár po preskúmaní trestnej veci upozornil listom v novembri minulého roka ministra spravodlivosti Tomáša Boreca na skutočnosti, ktoré zistil pri tomto procese a zároveň ho požiadal o zaujatie stanoviska k týmto zisteniam v rámci jeho pôsobnosti a o prijatie eventuálnych opatrení.

 

Po tom, čo prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR sa stotožnil s návrhom vyšetrovateľa na zastavenie trestného stíhania v kauze predaja emisí, vydal Čižnár pokyn, aby prokurátor GP SR preskúmal dôvodnosť a zákonnosť zastavenia trestného stíhania. Čižnár pripomenul v rámci hodnotenia svojej činnosti aj ďalšie prípady, v ktorých sa začalo konať na základe pokynu generálneho prokurátora, napríklad v prípade streľby na študentov na diaľnici D2, kauzy výrubu stromov na Kolibe, zámeny truhiel s pozostalými, nevyplatenie miezd Váhostavom a Doprastavom, ďalej Čižnár vydal pokyn na preverenie situácie v reedukačných centrách, vydal pokyn Krajskej prokuratúre v Nitre na prešetrenie prípadu bielenia zdravotnej dokumentácie vo Fakultnej nemocnici v Nitre.

 

Čižnár na strane druhej uviedol, že prokuratúra si dokáže priznať aj vlastné pochybenia. "Neváham v prípade zistení závažných porušení, nečinnosti či iných nedostatkov v práci prokurátorov vyvodiť aj disciplinárnu zodpovednosť," zdôraznil. Od 17. júla 2013 do 17. júla tohto roka sa začalo 24 disciplinárnych konaní, čo však nezahŕňa takzvané napomenutia, ktoré generálny prokurátor, respektíve krajskí prokurátori uložili pri porušeniach menšieho rozsahu.

 

Poslanci Národnej rady SR zvolili Čižnára za generálneho prokurátora 18. júna 2013. Vtedajší prezident SR Ivan Gašparovič ho do funkcie vymenoval 17. júla minulého roka. Na základe výberových konaní nastali zmeny aj vo vedení GP SR. Prvým námestníkom generálneho prokurátora SR sa stal René Vanek, námestníkom generálneho prokurátora SR pre trestný úsek Peter Šufliarsky, námestníkom generálneho prokurátora SR Jozef Szabó.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies