Čižnár volá po prísnejšom zákone o preukazovaní pôvodu majetku

NETKY.SK • 16 Máj 2016, 17:02 • 2 min
Čižnár volá po prísnejšom zákone o preukazovaní pôvodu majetku

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár volá po prísnejšom zákone o preukazovaní pôvodu majetku. Vie si predstaviť aj zmenu podľa vzoru Českej republiky.

slovakia

left justify in out

"Za úvahu by napríklad stálo zvážiť právnu úpravu, ktorá bola navrhovaná v Českej republike a to, ak hodnota sporného majetku presiahne 255.465 eur, finančná správa vyzve na preukázanie jeho pôvodu. Ak to subjekt nedokáže, zdaní tento majetok výškou 90 percent a vyššie," vysvetlil pre TASR Čižnár.

 

Súčasnú právnu normu by podľa neho stačilo zmeniť aj tak, aby sa neprihliadalo na úkony smerujúce k zníženiu majetku. Práve tie podľa Čižnára spôsobujú zastavenie konaní. "Dnes sa dostane prípad na súd a zistí sa, že dotyčný svoj majetok rozdelil. Súd to následne zastaví, lebo majetok už nedosahuje zákonnú výšku," upozorňoval Čižnár už vlani poslancov NR SR.

 

Podľa generálneho prokurátora by sa vôbec nemalo prihliadať na to, aký je aktuálny majetok podozrivého. "Ale aký bol pôvodne, teda v čase začatia konania," doplnil šéf prokurátorov, ktorý o potrebe zmeny zákona o preukazovaní pôvodu majetku hovoril už pred rokom. Podľa neho sú Slováci šikovní a vedia súčasnú právnu normu obchádzať.

 

Jeden návrh na zmenu zákona je predložený na májovú parlamentnú schôdzu, ktorá sa začne v utorok. Opozičné OĽaNO-NOVA navrhuje, aby sa za legálny príjem nepovažovali príjmy z tzv. neobvyklých obchodných operácií, ktoré sú presne definované v právnej úprave boja proti praniu špinavých peňazí.

 

"Súčasná právna úprava je nefunkčná aj z dôvodu, že je ľahko obíditeľná," zdôvodňuje potrebu zmeny Daniel Lipšic, ktorý právnu normu kritizoval už v čase jej schvaľovania prvou vládou Roberta Fica (Smer-SD) v roku 2010. Lipšic zákon už vtedy označil za bezzubý, veľmi mierny a bez reálnej váhy v boji s korupciou a organizovaným zločinom.

 

O zámere prijať reálne účinný ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku hovorí aj programové vyhlásenie súčasnej vlády. Tému v poslednom období otvárala SNS. Jej predseda Andrej Danko zastáva názor, že účinný zákon by mohol zabrániť korupčným škandálom. Navyše si myslí, že všetci by mali vedieť vydokladovať svoje nadštandardné pomery.

 

Súčasný zákon o preukazovaní pôvodu majetku schválil parlament v roku 2010 s účinnosťou od roku 2011, a to vďaka hlasom Smeru-SD, SNS, SDKÚ-DS, SMK a KDH. Potrebu prijatia takejto právnej úpravy premiér Fico odôvodňoval tým, že existuje naliehavý verejný záujem, aby príslušné štátne orgány boli spôsobilé účinne zakročiť proti osobám preukázateľne žijúcim nad svoje pomery a je u nich podozrenie, že podstatná časť ich majetku pochádza z nepoctivých zdrojov.

 

Od roku 2011 hrozí podľa zákona osobám alebo firmám prepadnutie nelegálne nadobudnutého majetku v prospech štátu. Finančná polícia má podávať návrh prokurátorovi na začatie konania o podozrivom majetku, ktorý presiahne preukázateľné príjmy o 1500-násobok minimálnej mzdy, čo je viac ako pol milióna eur. Prokurátor má potom podozrivého vyzvať, aby do 30 dní vysvetlil alebo dokázal, ako majetok získal. O jeho prípadnom prepadnutí napokon rozhoduje súd.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona