Čížnár: Vítam rozhodnutie súdu nad sociálnou pracovníčkou v kauze Lucky

NETKY.SK • 10 November 2014, 16:54 • 2 min
Čížnár: Vítam rozhodnutie súdu nad sociálnou pracovníčkou v kauze Lucky

BRATISLAVA - Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár uvítal dnes rozhodnutie Okresného súdu Bratislava II v kauze utýranej maloletej Lucky Luknárovej, ktorý trestným rozkazom odsúdil sociálnu pracovníčku Máriu H. na dvojročný podmienečný trest odňatia slobody.

slovakia

left justify in out

"Vítam rozhodnutie prvostupňového súdu. Nepamätám si počas mojej 28-ročnej praxe prokurátora, že by za takýto čin, okrem priamo dotknutých osôb, niesol zodpovednosť aj sociálny pracovník. Domnievam sa, bohužiaľ, že veľké rezervy majú práve tie orgány a inštitúcie, ktorých pracovnou náplňou a priamou kompetenciou je ochrana maloletých a týraných žien. Len aktívny a zodpovedný prístup každej tejto zložky, odbúravanie latencie, môže eliminovať tento problém a riešiť situáciu konkrétnych ľudí," vyhlásil pre TASR Čižnár.
     

Generálny prokurátor SR už pri svojom vymenovaní minulý rok v lete zdôraznil, že jednou z priorít zostáva ochrana maloletých a žien pred násilnou kriminálnou činnosťou.
     

"Okresný súd Bratislava II trestným rozkazom zo dňa 27. októbra uznal obvinenú M. H. za vinnú zo spáchania nedbanlivostného prečinu marenia úlohy verejným činiteľom a uložil jej trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu päť rokov. Zároveň obvinenej uložil trest zákazu činnosti spočívajúcej vo výkone zamestnania, povolania alebo funkcie verejného činiteľa na dobu piatich rokov," uviedol dnes pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Trestný rozkaz nie je právoplatný, obvinenej plynie zákonná lehota na prípadné podanie odporu voči trestnému rozkazu. Odpor sa podáva do ôsmich dní od jeho doručenia. Sociálnu pracovníčku prokuratúra obžalovala, pretože do bratislavského bytu problémovej rodiny síce prišla, ale dostala sa len po vchodové dvere a nezabránila tak tragédii.
     

Na dlhoročné tresty odňatia slobody odsúdil 16. októbra senát Okresného súdu Bratislava I manželov Juraja Hrotáka a Alexandru Hrotákovú v kauze utýranej Lucky Luknárovej. Otčim dievčatka má podľa názoru súdu stráviť vo väzení celkom 18,5 roka, matka dieťaťa 14 rokov. Trest si majú odsedieť v ústave so stredným stupňom stráženia.
     

Rozsudok ešte nie je právoplatný. Priamo v súdnej sieni sa voči nemu odvolala prokurátorka. Tá navrhovala pre oboch manželov rovnaký trest odňatia slobody vo výške 20 rokov, keď ich konanie posúdila ako obzvlášť závažný zločin vraždy. S tým sa však senát súdu nestotožnil, návrh označil za právne nadkvalifikovaný. Juraj Hroták bol doposiaľ už šesťkrát súdne riešený za rozličné trestné činy.
     

Polícia minulý rok v októbri prekvalifikovala trestné stíhanie Juraja Hrotáka a Alexandry Hrotákovej z týrania blízkej osoby na obzvlášť závažný zločin vraždy. Najskôr obvinila Juraja Hrotáka z týrania, neskôr v tomto prípade obvinila aj Alexandru Hrotákovú Otčim dievčatka sa chcel s prokurátorom dohodnúť a výmenou za priznanie dostať nižší trest. Bratislavská Krajská prokuratúra vypracovala dohodu o vine a treste, poslala ju na súd, avšak napokon ju na príkaz Generálnej prokuratúry SR stiahla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona