Čižnár sa v najbližšej dobe k prezidentovi Kiskovi nechystá, ten s ním chcel hovoriť o prípade Lorenz

NETKY.SK • 9 September 2017, 09:25 • 2 min
Čižnár sa v najbližšej dobe k prezidentovi Kiskovi nechystá, ten s ním chcel hovoriť o prípade Lorenz

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa v najbližšej dobe nechystá k prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Agentúre SITA to potvrdila hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

slovakia

left justify in out

Kiska avizoval, že sa s ním chce stretnúť pre prípad výtvarníka Ľuboša Lorenza. Od Čižnára chcel vysvetlenie k prípadu. Predajňová zdôraznila, že generálny prokurátor sa v neskončenej trestnej veci nebude vyjadrovať verejne a ani politikom.

Košického výtvarníka Ľuboša Lorenza zadržali 30. augusta popoludní okolo tretej, do soboty poludnia 2. septembra bol v cele policajného zaistenia. Obvinený je pre prečin výtržníctva, lebo z pomníka obetiam II. sv. vojny na košickom Námestí osloboditeľov, ktorý je kultúrnou pamiatkou, odstránil osem kusov komunistických symbolov - kosák a kladivo. Prokurátor pre neho najprv žiadal väzbu, na neverejnom zasadaní súdu nakoniec návrh na uvalenie vyšetrovacej väzby stiahol. Návrh na väzbu výtvarníka Ľuboša Lorenza bol zrušený na základe zásahu generálnej a krajskej prokuratúry a tie konali ešte pred telefonátom prezidenta, upresnila hovorkyňa. Následne bol výtvarník prepustený. Doterajší postup orgánov činných v trestnom konaní preskúma krajský prokurátor v Košiciach.

Zároveň ešte v pondelok generálny prokurátor zdôraznil, že konajúci prokurátor postupom v trestnej veci vyjadril svoj právny názor, za ktorý ho generálny prokurátor v žiadnom prípade nemieni disciplinárne postihovať. Výzvy politikov v tomto smere považuje Čižnár za absurdné najmä za situácie, keď sa opakovane stretávame s rozhodnutiami niektorých sudcov, na základe ktorých sú prepúšťané resp. oslobodzované osoby údajne patriace k mafiánskym skupinám. "Je smutné, že v týchto prípadoch politici, ktorí sa k predmetnej trestnej veci vyjadrovali, mlčia a nežiadajú prijatie aj disciplinárnych opatrení," zdôraznil v pondelok generálny prokurátor.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies