AKTUALIZOVANÉ Čižnár sa chce vyzuť zo sporu, ktorý sa stupňuje medzi prezidentom a predsedom vlády

NETKY.SK • 3 Október 2017, 14:19 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Čižnár sa chce vyzuť zo sporu, ktorý sa stupňuje medzi prezidentom a predsedom vlády

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár odmieta, že by klamal o stretnutí, na ktorom bol on, prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico a vtedajší šéf SIS Ján Valko.

slovakia

left justify in out

Ako zdôraznil na dnešnej tlačovej besede, vyprosí si takéto obvinenia a považuje za smutné a absurdné, že ho zatiahli do sporu medzi Kiskom a Ficom a je mu to nepríjemné. Čižnár nevie, aký bol impulz, že ho do tejto kauzy zatiahli. Na stretnutí, ktoré sa podľa Čižnára odohralo v druhej polovici roka 2015, sa hovorilo aj o daňovom prípade spoločnosti Kiska Travel Agency (KTAG), ktorej spolumajiteľom je prezident Andrej Kiska. Čižnár uviedol, že prezident Kiska sám od seba povedal, že firma jeho brata je vyšetrovaná v súvislosti s daňovými trestnými činmi. Prezident podľa neho vyjadril obavu o objektívnosť vyšetrovania, za prokuratúru mu jej šéf garantoval objektívne vyšetrenie.

 

Zdôraznil, že necítil zo strany prezidenta žiaden tlak. J. Čižnár potvrdil, že obe kauzy týkajúce sa spoločnosti KTAG preskúma generálna prokuratúra. Obsah rozhovoru dnes priblížil generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Hlavu štátu podľa jeho slov uistil, že o objektívnosť vyšetrovania nemusí mať obavu. Slová Kisku nevnímal ako ovplyvňovanie. Čižnár dnes zvolal médiá, aby reagoval na vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a prezidenta Andreja Kisku. Odmietol tvrdenie Fica, že sa stretnutie, na ktorom Kiska spomenul svoju daňovú kauzu, uskutočnilo v roku 2016. „Vyjadrenia, že som zaklamal alebo, že nehovorím pravdu, sú absolútne scestné a ja si ich vyprosím,“ reagoval. Nevylúčil však, že vlani mohli byť iné stretnutia prezidenta a premiéra, na ktorých nebol prítomný.

 

Na schôdzke v roku 2015 sa podľa neho prebrali aktuálne spoločenské témy. „Pri tomto rozhovore nás štyroch pán prezident Kiska sám od seba povedal, že zistil, že firma jeho a jeho brata má problémy v súvislosti s daňovými trestnými činmi. Povedal mi, že má obavu, že toto vyšetrovanie nebude objektívne, vzhľadom k tomu, že sa jedná o jeho osobu,“ opísal Čižnár. „Na to som mu povedal, že takúto obavu mať nemusí a za prokuratúru zaručujem, že k tomuto nedôjde,“ doplnil. Prezidentovi povedal, že ak by sa dialo niečo, čo by sa nemalo diať, môže sa na neho obrátiť. Kiska sa mal na stretnutí opýtať Čižnára na objektívnosť vyšetrovania ešte raz, dostal pritom rovnaké uistenie. Rovnako aj na neskorších ďalších dvoch iných stretnutiach. Otázky prezidenta pritom nevnímal ako snahu o ovplyvňovanie.

 

„Ja som tam nevnímal ani necítil niečo také, že by prezident na mňa chcel pôsobiť tým smerom, ako má byť kauza vyšetrená,“ uviedol. Čižnár pritom zdôraznil, že informáciu o tom, že jeho firma je vyšetrovaná pre daňové podvody, povedal Kiska za prítomnosti premiéra Fica. „Pán premiér to vedel už odvtedy. Preto konšpirácie o tom, že sú to nejaké úniky a zneužívanie štátnej moci, nie sú pravdivé,“ vysvetlil. Generálny prokurátor vyjadril poľutovanie, že ho dvaja najvyšší ústavný činitelia "zatiahli" do kauzy. „Ani potom neboli voči mne osobne vyvíjané žiadne také aktivity, ktoré by som pociťoval ako nátlak alebo snahu, ako tú kauzu ukončiť,“ doložil s tým, že takáto snaha by v jeho prípade ani nemohla byť úspešná a mala by opačný efekt.

 

Čižnár informoval, že ohľadom Kiskovej firmy KTAG viedla polícia dve vyšetrovania, pričom prvé bolo zastavené v júli 2015. Druhá daňová kauza bola odložená začiatkom roku 2017 po tom, ako firma využila inštitút účinnej ľútosti. Generálny prokurátor teraz nariadil stiahnuť oba spisy na Generálnu prokuratúru SR. „Jedna kauza už je tu, druhá nám dôjde do 6. októbra, aby bolo preskúmané, či tie postupy boli správne,“ doložil. Fico v nedeľu (1.10.) na tlačovom brífingu uviedol, že nevie o "kauze prezidenta SR Andreja Kisku" z nelegálne získaných informácií od daňových či iných orgánov. Kiska mal o svojich problémoch s daňami Ficovi povedať sám. "A to pred rokom, porozprával mi to sám v hoteli Bôrik v Bratislave," uviedol Fico s tým, že má na to svedkov. Premiér je ochotný ísť s týmto tvrdením bez akéhokoľvek zaváhania aj na detektor lži.

 

Reagoval tak na programovú riaditeľku z Aliancie Fair-play Zuzanu Wienk, ktorá v diskusnej relácii RTVS povedala, že Fico už začiatkom augusta, teda pred septembrovým anonymom, vedel o daňovej kontrole vo firme prezidenta Kisku. Uviedla tiež, že Fico o Kiskovom prípade hovoril počas pracovného rokovania k zákonu o oznamovateľoch korupcie, na ktorom sa zúčastnila, pretože bola členkou pracovnej skupiny k návrhu tohto zákona.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies