Čižnár: O vine či nevine Hedvigy Žákovej Malinovej rozhodne nezávislý súd

NETKY.SK • 22 Apríl 2014, 16:26 • 2 min
Čižnár: O vine či nevine Hedvigy Žákovej Malinovej rozhodne nezávislý súd

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár považuje za poľutovaniahodné a nešťastné verejné vyslovovanie akýchkoľvek odborných a laických záverov na trestnú vec Hedvigy Žákovej Malinovej bez znalosti vyšetrovacieho spisu.

slovakia

left justify in out

 "Vyzývam politikov a iné inštitúcie, aby sa zdržali akéhokoľvek komentovania tejto trestnej veci a prejudikovania jej ukončenia v súdnom konaní, netraumatizovali spoločnosť a rešpektovali postavanie procesných strán a súdu ako nezávislého súdneho orgánu. Zdôrazňujeme, že o vine či nevine rozhodne súd, a preto akékoľvek komentovanie a verejné vyslovovanie záverov v tejto trestnej veci chápeme ako ovplyvňovanie a zastrašovanie sudcu, ktorý má o veci rozhodovať," reagoval Čižnár na tlačovú konferenciu neformálnej záujmovej organizácie Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku (OSMS), ktorá dnes avizovala, že organizuje na 30. apríla protest na podporu Hedvigy Žákovej Malinovej, ktorá sa podľa organizátorov demonštrácie pred viac ako siedmimi rokmi "ocitla v zlom čase na zlom mieste" a dnes je obžalovaná z krivej výpovede.
     

Vyšetrovanie kauzy Hedvigy Žákovej Malinovej  trvalo takmer sedem rokov. "Treba však zdôrazniť, že nástupom nového generálneho prokurátora Čižnára sa vyvinulo maximálne úsilie na urýchlené ukončenie prípravného konania v trestnej veci obvinenej Hedvigy Žákovej Malinovej. Prípravné konanie bolo tak ukončené po uplynutí necelých osem mesiacov od prijatia opatrení zo strany nového vedenia Generálnej prokuratúry SR. Čižnár po nástupe do funkcie deklaroval, že má snahu zabezpečiť ukončenie vyšetrovania niekoľko rokov trvajúcich trestných vecí. V tejto snahe chce pokračovať naďalej s cieľom zbytočne netraumatizovať poškodených a aj celú spoločnosť," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.
     

O príprave spomínanej demonštrácie dnes informoval hovorca OSMS Géza Tokár. Na demonštrácii by sa podľa neho mali zúčastniť zástupcovia Reformovanej kresťanskej cirkvi, občianskych organizácií ako Csemadok, Zväz maďarských rodičov na Slovensku, ale aj zástupcovia slovenského občianskeho sektora a politických strán. Na dnešnej tlačovej konferencii boli prítomní aj zástupcovia Mosta-Híd a SMK - Béla Bugár, László Szigeti a Gyula Bárdos, pred mikrofón však nepredstúpili.
       

"Ostávame v pozadí, podporujeme podujatie a organizátorom je OSMS," povedal Szigeti (SMK). "Po straníckej línii informujeme našich členov a sympatizantov, že sa takéto niečo bude konať a budeme odporúčať, aby sa zúčastnili," doplnil ho predseda Mosta-Híd Bugár. "Aby odišli z Bratislavy s tým, že urobili dobrú vec v prospech krajiny. Ak totiž súdnictvo a justícia nebude fungovať, tak je to otázka času, kedy to každý môže pocítiť na vlastnej koži," zdôraznil.
     

Bugár vyčíta slovenským štátnym inštitúciám jednak to, že za vyše sedem rokov kauzu neodkázali definitívne vyriešiť, ale má výhrady aj k aktuálnemu postupu prokuratúry v súvislosti s podozrením z krivej výpovede Hedvigy Žákovej Malinovej. "Ak sedem rokov po incidente sú tu tzv. odborníci, ktorí sedem rokov dozadu vedia zistiť, v akom stave, rozpoložení vtedy bola, tak už jej nič nemôže poškodiť," reagoval Bugár na otázku, či Hedvige Žákovej Malinovej nemôže v nadchádzajúcom procese ublížiť práve pripravovaná demonštrácia.
       

"Som veľmi rád, že táto otázka môže spojiť obyvateľov Slovenskej republiky bez rozdielu národnosti, vierovyznania, politickej príslušnosti. Ako predstaviteľ Csemadoku som dostal pozvanie na rokovanie o prípravách na akciu, ktorá sa bude konať 30. apríla, a som presvedčený, že OSMS to urobí veľmi dôkladne a zapoja sa do toho aj iné organizácie. Aká organizácia, aká politická strana sa tam zúčastní a v akej forme, o tom sa ešte bude rokovať," dodal Gyula Bárdos.
     

"Udalosti, ktoré sa udiali 25. augusta 2006 v Nitre v súvislosti s napadnutím študentky, ostali pred verejnosťou zahalené tajomstvom, autority neprejavili skutočný záujem na vyšetrení udalosti," komentoval Tokár výsledok vyšetrovania napadnutia Hedvigy Žákovej Malinovej. Polícia konštatovala, že skutok sa nestal tak, ako ho vo výpovediach opísala Hedviga Žáková Malinová. V súčasnosti je preto obžalovaná z krivej výpovede.
     

Prokurátor Generálnej prokuratúry podal 2. apríla tohto roku obžalobu na obvinenú Hedvigu Žákovú Malinovú pre skutok právne kvalifikovaný ako prečin krivej výpovede a prísahy na Okresný súd v Nitre. Keďže ide o prečin, ako potvrdilo pre TASR viacero trestných obhajcov, môže byť Hedviga Žáková Malinová odsúdená tzv. "od stola" trestným rozkazom. Predpokladá sa, že jej obhajca však voči prípadnému trestnému rozkazu podá odpor a zákonný sudca bude potom musieť vytýčiť vo veci termín hlavného pojednávania. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies