Čižnár: Extrémistickým prejavom v Národnej rade zabráni zrušenie poslaneckej imunity

NETKY.SK • 1 Február 2017, 14:00 • 2 min
Čižnár: Extrémistickým prejavom v Národnej rade zabráni zrušenie poslaneckej imunity

BRATISLAVA - Jediným riešením zamedzenia extrémistických prejavov priamo v Národnej rade (NR) SR je zrušenie tzv. výrokovej poslaneckej imunity. Myslí si to generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý so znepokojením sleduje dianie v NRSR.

slovakia

left justify in out

"Túto (výrokovú) imunitu považujem za nadštandard, ktorý majú poslanci Národnej rady a iné riešenie nevidím aj preto, že poniektorí poslanci niežeby si vážili výhody takého inštitútu, ale ho úmyselne zneužívajú s vedomím beztrestnosti za účelom len získania politických profitov," uviedol pre TASR Čižnár.

Zdôraznil, že poslancom, ktorí sa na pôde parlamentu vyjadrujú slušne a vecne, teda tak, ako majú, nemôže hroziť trestné stíhanie. "Tak, na čo je potom výroková imunita?" pýta sa Čižnár.

 

V tejto súvislosti za absolútny výsmech považuje, "ak na jednej strane príslušné orgány tvrdia, že podporujú boj proti extrémizmu, na druhej strane niektorí poslanci parlamentu ukazujú národu v priamom prenose, ako sa dá postihom za extrémizmus vyhnúť".

 

Čižnár reagoval na dnešné dianie v parlamente, kde poslanci ĽSNS Milan Mazurek a Stanislav Mizík využili priestor určený na ospravedlnenie za ich protiislamské výroky na ďalšie hanlivé vyjadrenia na adresu islamu. Za vyjadrenia, v ktorých nazvali islam "krutým, odporným a neľudským politickým systémom" a "satansko-pedofilným dielom diabla", sa neospravedlnili, trvajú na nich. Za to, že sa neospravedlnili im hrozí tisíceurová pokuta.

 

Tému oklieštenia výrokovej imunity načrtol už vlani koncom októbra predseda NRSR Andrej Danko (SNS). V súvislosti s množiacimi sa extrémistickými prejavmi v parlamente sa neskôr stretol aj s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom. Po stretnutí informoval, že vedenie parlamentu reprezentované predstaviteľmi koalície chce riešiť prejavy extrémizmu a xenofóbie v pléne parlamentu.

 

Zúženie výrokovej poslaneckej imunity pripadalo vtedy do úvahy až ako posledná možnosť. Predseda Mosta-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár už vtedy zdôrazňoval, že sloboda slova neznamená slobodu šírenia nenávisti.

 

Dnes o potrebe oklieštenia výrokovej imunity poslancov hovoria poslanci opäť. Podpredseda NRSR Andrej Hrnčiar (Most-Híd) si myslí, že koalícia by sa asi mala reálne začať zaoberať oklieštením výrokovej imunity poslancov tak, aby bolo možné trestne stíhať xenofóbne a extrémistické výroky v pléne.

 

Podobný názor má aj predseda parlamentného mandátovo-imunitného výboru Richard Raši (Smer-SD). Nastal už podľa neho čas na komplexnú zmenu zákona tak, aby výroky v parlamente smerujúce proti iným názorom či rasám boli trestným činom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies