Číž: Zákon o tzv. kazítkach len zvyšuje priestor na ochranu spotrebiteľa

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 10:30 • 2 min
Číž: Zákon o tzv. kazítkach len zvyšuje priestor na ochranu spotrebiteľa

BRATISLAVA - Návrh novely zákona o ochrane spotrebiteľa zakazujúci tzv. kazítka vo výrobkoch len zvyšuje priestor na ochranu spotrebiteľa. Vyhlásil to dnes podpredseda NR SR Miroslav Číž (Smer-SD) na margo iniciatívy svojich straníckych kolegov Antona Martvoňa a Otta Brixiho.

slovakia

left justify in out

"Tieto tendencie na trhu sú a je otázka, do akej miery má do toho vstupovať štát a čo ponechať na trh. Zámerom zákona je, aby sa to len posudzovalo, či tam niečo je, alebo nie. Na druhej strane občan, ktorý sa cíti poškodený, sa bude môcť obrátiť na príslušné orgány," povedal na obranu zákona Číž s tým, že fenomén kazítok je intenzívne diskutovaný vo svetových médiách, pričom cesta, ktorú zvolili Martvoň a Brixi, je veľmi jemná.

 

Jozef Viskupič (OĽaNO) však nesúhlasí. "V návrhu nie je žiaden mechanizmus ako to posudzovať. Je tam len veta, že sa to zakazuje. Je to ako trhať fialky dynamitom," upozornil. Samotná novela totiž obsahuje len dve vety: "Výrobca, dovozca, dodávateľ a predávajúci nesmú do výrobku integrovať súčasť, ktorá spôsobí, alebo môže spôsobiť skrátenie životnosti výrobku alebo jeho nefunkčnosť, prípadne vznik vady výrobku, ktorá by nevznikla, keby výrobok neobsahoval túto súčasť. Porušenie tejto povinnosti sa považuje za osobitne závažné porušenie povinnosti."

 

Brixi sa domnieva, že opozícia spotrebiteľom pomôcť nechce a len sa zastáva slobodného podnikania, trhu, firiem a konglomerátov, ktoré budú uvádzať na trh čo len chcú. Na druhej strane poslanci Smeru-SD podľa jeho slov majú úprimný záujem, aby sa do preventívnej roviny dostalo ustanovenie ochraňujúce spotrebiteľov. "Nezavádzame nič, čo by poškodzovalo trh a vytváralo akékoľvek pnutie," uistil Brixi.

 

Alojz Hlina (KDH) sa obáva, že zákon v navrhovanom znení spôsobí zdraženie výrobkov. "Podľa týchto ustanovení sa môžte súdiť za všetko s hocikým. Ak dá niekto do výrobku plastové koliesko, dostane sa na súd, lebo mal dať kovové. A súd povie, že ak by dal kovové, výrobok by vydržal dlhšie. Ak dá kovové, súd povie, že mal dať titánové," povedal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies