Číž: Takýto rozsah nepochopiteľných vecí som tu ešte nevidel

NETKY.SK • 21 Marec 2014, 14:19 • 2 min
Číž: Takýto rozsah nepochopiteľných vecí som tu ešte nevidel

BRATISLAVA - Ak chceme pomáhať rodine, predovšetkým musíme vytvoriť materiálne podmienky na jej existenciu.

slovakia

left justify in out

V závere rozpravy k návrhu novely Ústavy SR, ktorá má okrem iného posilniť ochranu manželstva, to na konci štvrtého rokovacieho dňa 33. schôdze NR SR vyhlásil Miroslav Číž (Smer-SD).
     

"Čakal som, že to niekoho napadne a povie to. Mladí ľudia si nevedia kúpiť byt, do 40-tich rokov ostávajú muži u rodičov. Ani sekundu o tom nikto nediskutoval. Musíme hľadať skutočné reálne riešenia a zamerať sa na to, čo je pri ochrane rodiny podstatné," apeloval.
     

Namiesto toho videl počas dvojdňovej rozpravy "taký rozsah pre mňa nepochopiteľných vecí", aký tu ešte nebol. "O obsahu novely ani veta, ale do aleluja opakujú to, čo majú načítané z novín. Toto slovenský parlament przní a diskvalifikuje v očiach verejnosti," odkázal časti opozície.
     

Poslanci diskutovali o návrhu reformy justície, ktorý je spojený s prenesením definície manželstva ako zväzku jedného muža a jednej ženy od štvrtkového (20. 3.) rána, čo je zhruba 12 hodín. Rozprava by trvala dlhšie, ale viacero prihlásených rečníkov nebolo dnes v sále, keď na nich prišiel rad, a tak možnosť vystúpiť stratili.
     

Právna norma, ktorá je spoločným dielom Smeru-SD a KDH, má od septembra oddeliť funkciu predsedu Najvyššieho súdu SR a šéfa Súdnej rady SR a zrušiť trestnoprávnu imunitu sudcov. Predsedu Súdnej rady by mala voliť rada samotná a nie vyberať prezident, ako bol pôvodný návrh Smeru-SD.
     

Z novely zatiaľ vypadli aj Smerom-SD presadzované bezpečnostné previerky všetkých sudcov vykonávané Národným bezpečnostným úradom, ktoré opozícia kritizovala. Ak by zostali, KDH by novelu nepodporilo. Pavol Paška (Smer-SD) však tvrdí, že sudcovia by mali prejsť istou formou kontroly či preverenia a ak sa nejaká podoba zisťovania spôsobilosti sudcov do návrhu v druhom čítaní nedostane, Smer-SD za konečnú novelu nezahlasuje.
     

Ústava SR sa má zároveň rozšíriť o dve vety: "Manželstvo je jedinečným zväzkom jedného muža a jednej ženy. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru". Ústava SR v súčasnosti o manželstve hovorí: "Manželstvo, rodičovstvo a rodina sú pod ochranou zákona. Zaručuje sa osobitná ochrana detí a mladistvých."
     

O posunutí právnej normy by mali poslanci hlasovať v utorok (25. 3.). Ak bude hlasovanie úspešné, definitívne by sa malo o novele ústavy rozhodnúť v máji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies