Číž sa poklonil pamiatke obetí v koncentračnom tábore Mauthausen

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 11:31 • 2 min
Číž sa poklonil pamiatke obetí v koncentračnom tábore Mauthausen

BRATISLAVA - Podpredseda Národnej rady SR Miroslav Číž (Smer-SD) s delegáciou sa v nedeľu (10.5.) poklonil pamiatke obetí v koncentračnom tábore Mauthausen. Spomienková slávnosť sa konala pri príležitosti 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora Mauthausen.

slovakia

left justify in out

"Zišli sme sa na tomto podujatí, aby sme si uctili pamiatku nevinných obetí neľudského zaobchádzania v jednom z najväčších a najtragickejších koncentračných táborov," povedal vo svojom príhovore Číž s tým, že historické zdroje hovoria o 100.000 až 200.000 obetiach.

 

Poukázal, že ani po druhej svetovej vojne sa v našej časti Európy tragický vývoj dejín s ich totalitnými režimami úplne nezastavil. "Aj preto je tak potrebné znovu a znovu si pripomínať tieto smutné historické udalosti a urobiť všetko preto, aby sa niečo také už nikdy neopakovalo," vyhlásil Číž.

 

Pripomenutie si oslobodenia Mauthausenu musí byť podľa Číža odkazom nádeje a spravodlivého boja proti utláčaniu a neslobode. "Nech sú aj tieto naše stretnutia pod pamätníkmi jednotlivých krajín tu v Mauthausene ukážkou zastávania spoločných hodnôt modernej demokratickej, tolerantnej a slobodnej Európy 21. storočia," uzavrel.

 

Spomienková slávnosť v Mauthausene, ktorá sa koná od roku 1946, je najväčším európskym podujatím svojho druhu. Koncentračné tábory Mauthausen a Gusen I. boli jediné tábory v Európe zaradené do III. kategórie, čo znamenalo, že boli najprísnejšími tábormi pre "nenapraviteľných politických protivníkov fašistickej ríše."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies