Číž: Niektoré médiá fyzické útoky a topánky v parlamente bavia

NETKY.SK • 2 December 2014, 19:24 • 2 min
Číž:  Niektoré médiá fyzické útoky a topánky v parlamente bavia

BRATISLAVA - Staronový podpredseda parlamentu Miroslav Číž (Smer-SD) si nemyslí, že by bývalý predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) obmedzoval práva opozície, aj keď aj on zaregistroval zníženie napätia v zákonodarnom zbore po nástupe Petra Pellegriniho (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Zároveň však poukazuje na to, že s príchodom zástupcov Obyčajných ľudí a nezávislých osobností a špeciálne Alojza Hlinu, ktorý za nich kandidoval v roku 2012, sa do parlamentu dostal nový spôsob boja. 
     

V parlamente sa podľa Číža búchalo topánkou, voliť chodili poslanci bočnými dverami, lebo hlavné boli nepriechodné. „Pán Hlina obštruoval tým, že sa postavil k pultu a neopustil ho tri hodiny. Zavŕšil to fyzickým útokom na iného poslanca,“ poznamenal v diskusnej relácii na TABLET.TV. Dodal, že osobne mal pocit, že niektoré médiá tento nový typ politiky v parlamente baví.
     

Podľa Číža už zrejme nebude pred voľbami dostatok času na to, aby sa Smer-SD s opozíciou dohodol na výraznejších zásahoch do rokovacieho poriadku parlamentu, privítal by však, aby sa aspoň, pre prípad fyzických útokov, sfunkčnil mechanizmus, na základe ktorého môže dať predseda parlamentu vyviesť osobu z miestnosti.
     

Číž sa vyjadril aj k novele zákona, ktorou chce Smer-SD znemožniť schránkovým firmám účasť na verejných obstarávaniach. „Dávame prvý zákon, ktorý naznačuje záujem štátu v tomto smere,“ poznamenal. Zároveň ale upozornil, že prostredie výhodné pre schránkové firmy na Slovensku vytvorili pravicové vlády, navyše má táto forma podnikania isté zázemie aj na európskej úrovni. „Schránkové firmy a daňové raje sú súčasťou obchodného práva v Európe,“ povedal s tým, že tento stav je výsledkom liberalizačných, deregulačných a privatizačných tendencií, ktoré presadzovala európska pravica. „Zmeniť toto prostredie nie je jednoduché,“ uzavrel Číž.
     

V diskusii rozprával aj o osude novely Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorá sa týka školských bufetov, imperfektných ustanoveniach rokovacieho poriadku, ale aj o možných scenároch parlamentného života vo volebnom roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona