Číž dáva dokopy Etický kódex poslanca: Má zakázať prijímať dary aj ohovárať konkurenciu

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 13:43 • 2 min
Číž dáva dokopy Etický kódex poslanca: Má zakázať prijímať dary aj ohovárať konkurenciu

BRATISLAVA - Správať sa slušne, rešpektovať dobré mravy, neprijímať dary z titulu funkcie či vyhýbať sa ohováraniu politických konkurentov. Aj tieto zásady sa majú dostať do pripravovaného Etického kódexu poslanca Národnej rady (NR) SR, na ktorom pracuje skupina pod vedením podpredsedu parlamentu Miroslava Číža (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Z dokumentu, ktorý má TASR k dispozícii, vyplýva, že za porušenie Etického kódexu bude hroziť poslancovi pokuta do výšky 500 eur. O jej uložení musí rozhodnúť Mandátový a imunitný výbor NR SR. Zmienka o povinnosti dodržiavať Etický kódex sa má dostať aj do zákona o rokovacom poriadku parlamentu, samotné znenie kódexu schváli plénum uznesením.

 

V súvislosti s darmi sa v návrhu kódexu píše, že žiaden poslanec nesmie vedome prijať dar. To sa nevzťahuje na dary poskytované zvyčajne pri výkone funkcie poslanca či dary poskytované na základe zákona. Ak člen parlamentu nejaký dar či finančné prostriedky získal, kódex ho zaväzuje registrovať ich v osobitnom registri Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a používať ich ako verejné zdroje na verejné účely. To sa netýka upomienkových predmetov či propagačných materiálov v hodnote do 50 eur.

 

Etický kódex hovorí aj o lobingu. Poslanec má byť povinný oznámiť výboru pre nezlučiteľnosť funkcií každé stretnutie so zástupcami profesionálnej záujmovej skupiny alebo s inými osobami, predmetom ktorého bolo ovplyvňovanie rozhodnutí poslanca pri výkone jeho funkcie.

 

Kódex tiež poslancom prikazuje každoročne deklarovať svoje majetkové a finančné pomery. To sa musí robiť už v súčasnosti, majetkové priznania sú však všeobecné. Práve na ich sprísnení pracuje Čížova skupina.

 

Účelom Etického kódexu má byť podpora dôvery verejnosti v čestnosť a dôveryhodnosť práce poslanca. "Poslanec dodržiava základnú úctu a rešpekt voči iným poslancom, jednotlivým poslaneckým klubom, funkcionárom NR SR a zamestnancom Kancelárie NR SR a zdržiava sa mediálnych a verejných zosmiešnení práce a konania iných poslancov," píše sa v návrhu kódexu.

 

Členom parlamentu tiež dokument prikazuje vždy konať so zreteľom na verejný záujem. "Informácie nadobudnuté pri výkone funkcie alebo v jej súvislosti nesmie poslanec využívať ako nástroj na získanie osobného prospechu pre seba a pre iných, ani ich používať na ujmu inej osoby," uvádza sa v kódexe.

 

Zákonodarcovia sa majú zároveň vyhýbať získavaniu hlasov voličov ohováraním iných kandidátov, navádzaním na porušovanie volebných pravidiel alebo výsledkov volieb, prísľubom finančných prostriedkov alebo iných darov či zvýhodnením pri výkone budúcej funkcie. Kódex tu zakazuje aj používanie verejných finančných prostriedkov v prospech volebnej kampane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona