Citybusy už nepremávajú, ich prevádzkovanie bolo neefektívne

NETKY.SK • 6 Január 2012, 09:55 • 2 min
Citybusy už nepremávajú, ich prevádzkovanie bolo neefektívne

Citybusy už nepremávajú, ich prevádzkovanie bolo neefektívne

slovakia

left justify in out

img

Od 1. januára nepremávajú v Banskej Bystrici dve linky citybusov, a to 13 a 101. Ich zrušením sa celkovo skončila prevádzka citybusov v meste, keďže pred časom zanikli aj ďalšie takéto linky. Vzhľadom na nevhodný technický stav dopravných prostriedkov na týchto linkách bolo prevádzkovanie podľa slov hovorkyne primátora Moniky Pastuchovej neefektívne.
Ako vysvetlila, v rozpočte mesta na rok 2012 nebola mestským zastupiteľstvom schválená prevádzková dotácia pre Dopravný podnik mesta Banská Bystrica, a. s. (DPMBB, a. s.) na prevádzku citybusovej dopravy. Len náklady na opravy a údržbu piatich citybusov za obdobie od januára do októbra 2011 predstavovali 85.401 eur. Pre porovnanie, SAD Zvolen vynaložila za rovnaké obdobie náklady na údržbu 64 autobusov vo výške 165.799 eur. Ako Pastuchová podotkla, "z toho jasne vyplýva, že prevádzka citybusovej dopravy v meste Banská Bystrica bola vysoko neefektívna a veľmi nákladná".
DPMBB, a. s., prevádzkoval v meste pod Urpínom citybusy, teraz zabezpečuje už len trolejbusovú dopravu. SAD Zvolen prevádzkuje v meste autobusovú dopravu.
Pokiaľ ide o obsluhu centra mesta a tzv. časti mesta stará Sásová (linka 101), samospráva bude hľadať efektívne možnosti, aby cestujúcej verejnosti zabezpečila adekvátnu náhradu. Podľa Pastuchovej však najmä v prípade zámkovej dlažby, zlého podložia či úzkych uličiek to bude problematické.
Čiastočným riešením zrušenia citybusov budú nasledovné náhrady: náhrada linky číslo 13 (Pršianska terasa – Rooseveltova nemocnica) linkou 97 - pôjde o predĺženie konečnej zástavky na Pršiansku terasu; náhrada linky číslo 101 (Štiavničky – Uhlisko – Námestie – Stará Sásová) linkou 20, a to zachádzkou na Uhlisko cez ulicu 9. mája. "Uvedomujeme si, že toto riešenie neuspokojuje v plnej miere potreby cestujúcej verejnosti. Vytvorili sme pozíciu hlavný dopravný inžinier a očakávame, že človek na tomto poste bude hľadať a nájde optimálne riešenie," uviedla Pastuchová. Ako dodala, v každom prípade platí známe ľudové porekadlo, že každý sa môže zakryť len takou perinou, na akú má.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies