Citrón a jeho sedem tajomstiev

NETKY.SK • 29 Október 2013, 13:27 • 2 min
Citrón a jeho sedem tajomstiev

BRATISLAVA - Sedem vecí,ktoré ste o citróne zaručene nevedeli.

slovakia

left justify in out

Väčšina ľudí má tendenciu ráno siahnuť po teplých nápojoch. Čo tak skúsiť niečo nové? Začnite deň pohárom teplej vody s čerstvou vytlačenou citrónovou šťavou. Vravíte si, prečo by ste to mali robiť? Tu je niekoľko dôvodov ako blahodárne pôsobí citrón na naše telo.

Podporuje trávenie 

Vďaka obsahu flavonolov sú citróny odjakživa používané ako zažívacie tonikum. Citrónová šťava podporuje funkciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, tým prispieva k lepšiemu tráveniu. Navyše stimuluje produkciu žlče, čistí a stimuluje pečeň. Vitamín C znižuje riziko vzniku peptických vredov spôsobených baktériou Helicobacter pylori.

Dodá vám energiu

Citrónová šťava poskytuje vášmu telu energiu. Je to veľmi rýchlo účinný liek. Navyše môže mať citrón upokojujúci účinok na nervový systém. Dokonca aj jeho vôňa má upokojujúci účinok, ktorý sa hodí, keď máte zlosť, úzkosť alebo sa cítite porazene.

Podporuje imunitu

Citróny sú bohaté na vitamín C. Dokážu výrazne znížiť riziko infekcie dýchacích ciest. Kyselina askorbová, ktorú rovnako ako vitamín C v citróne nájdeme, má protizápalové účinky a je účinná pri astme alebo iných respiračných príznakoch. Citróny obsahujú tiež saponíny, ktoré majú antimikrobiálne vlastnosti, vďaka nim pomôžu udržať chrípku a prechladnutie na uzde. V neposlednom rade kyselina askorbová podporuje a zvyšuje vstrebávanie železa v tele, ktoré hrá dôležitú úlohu v imunitnej funkcii.

Pomôže schudnúť

Denne vypitý pohár vody s citrónom výrazne pomáha urýchľovať chudnutie, pretože obsahuje pektinovú vlákninu.

Podporuje hojenie

Kyselina askorbová známa ako vitamín C, citróny sú jej plné, podporuje hojenie rán a je základnou látkou pre udržiavanie zdravého spojivového tkaniva, kostí a chrupaviek. Navyše má vitamín C výrazné protizápalové účinky. Je teda ideálnym prostriedkom na udržiavanie dobrého zdravotného stavu a zotavenie zo stresu a poranenia.

Vyrovnáva pH organizmu

Hoci sú na chuť kyslé, citróny sú v skutočnosti jednou z najviac zásaditých potravín pre vaše telo. Sú ideálnym prostriedkom proti prekysleniu organizmu, ktorým trpí väčšina moderných ľudí a ktoré stoja za mnohými civilizačnými chorobami.

Čistí pleť

Príjem antioxidantov,kotré obsahuje citrón nám pomôže minimalizovať vznik a prehlbovanie vrások. Okrem toho citrónová šťava dokáže doslova "vygumovať" starecké škvrny a jazvy. Citrón sa tradične používa ako stimulant pečeňových funkcií, pomáha preplachovať toxíny z krvi a tak udržiavať pleť bez nežiaducich škvŕn.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies