Citigroup zaplatí za podiel na finančnej kríze pokutu 7 miliárd

NETKY.SK • 14 Júl 2014, 10:04 • 2 min
Citigroup zaplatí za podiel na finančnej kríze pokutu 7 miliárd

NEW YORK - Americká banka Citigroup súhlasila so zaplatením pokuty 7 mld. USD, aby sa v USA vyhla stíhaniu za obchody s problémovými hypotekárnymi cennými papiermi, ktoré boli v roku 2008 jedným zo spúšťačov globálnej finančnej krízy. Mimosúdnu dohodu s ministerstvom spravodlivosti by mali zúčastnené strany podľa informácií agentúry Reuters potvrdiť neskôr v pondelok.

slovakia

left justify in out

Banka v USA má zaplatiť ministerstvu 4 mld. USD v hotovosti a ďalšie 3 mld. vo forme úľav pre klientov a splátok rôznym štátnym úradom. Víkendovému podpisu dohody predchádzalo niekoľko mesiacov rokovaní, počas ktorých vláda najskôr od banky žiadala zaplatiť 12 mld. USD. Čiastka 7 mld. USD napriek tomu prekvapila analytikov aj zdroje z prostredia banky, ktoré očakávali, že tretia najväčšia banka v USA urovná kauzu s oveľa nižšou pokutou, uviedla agentúra Reuters. 

 

Na mimosúdnom urovnaní sporu o predaji nekvalitných hypotekárnych cenných papierov sa už vlani s federálnymi úradmi dohodla najväčšia americká banka JPMorgan Chase & Co. Tá súhlasila so zaplatením rekordnej pokuty 13 mld. USD. O mimosúdnu dohodu v podobnom spore sa snaží aj druhá najväčšia americká banka, Bank of America. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona