Čistý zisk Samsung Electronics klesol v 3. kvartáli takmer o 50 %

NETKY.SK • 30 Október 2014, 08:49 • 2 min
Čistý zisk Samsung Electronics klesol v 3. kvartáli takmer o 50 %

SOUL - Juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics zaznamenala za 3. kvartál pokles čistého zisku takmer o 50 %, pod čo sa podpísal slabší predaj inteligentných telefónov a nižšie ceny.

slovakia

left justify in out

V rámci tejto divízie klesol prevádzkový zisk o viac než 70 %. Informovali o tom agentúra AP a portál marketnews.com. Spoločnosť oznámila, že v 3. štvrťroku tohto roka dosiahol čistý zisk 4,2 bilióna wonov (3,15 miliardy eur), čo medziročne znamená pokles o 49 % po 20-% poklese v 2. štvrťroku. Výsledok za 3. kvartál je najhorší od 1. štvrťroka 2012, napriek tomu prekonal očakávania trhov, ktoré boli ešte pesimistickejšie. Analytici očakávali čistý zisk na úrovni 3,7 bilióna wonov.
      

Prevádzkový zisk z kľúčovej divízie inteligentných telefónov klesol na 1,75 bilióna wonov zo 6,7 bilióna wonov v 3. kvartáli minulého roka. To je najhorší výsledok za posledné tri roky. Doteraz zisk Samsungu z tejto divízie ešte nikdy neklesol pod 2 bilióny wonov.

 

Naopak, od 3. štvrťroka 2011 sa prvýkrát stalo, že divízia polovodičov prekonala v zisku divíziu smartfónov. Zisk divízie polovodičov dosiahol v 3. kvartáli tohto roka 2,3 bilióna wonov. Celkový prevádzkový zisk spoločnosti sa znížil o 60 % na 4,1 bilióna wonov a tržby klesli o 20 % na 47,4 bilióna wonov.
      

Samsung už začiatkom októbra upozornil, že očakáva pokles zisku z divízie smartfónov. Podľa analytikov sa telefóny Galaxy S5, ktoré spoločnosť uviedla na trh v apríli, nepredávali tak, ako sa očakávalo a navyše, mnohí zákazníci vyčkávali na nové iPhony od firmy Apple. V oblasti lacnejších telefónov zasa na Samsung tlačia čínski výrobcovia, najmä spoločnosť Xiaomi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies