Čistý zisk Gazpromu medziročne vzrástol o viac ako 70 %

NETKY.SK • 10 August 2015, 11:43 • 2 min
Čistý zisk Gazpromu medziročne vzrástol o viac ako 70 %

MOSKVA - Ruská spoločnosť Gazprom, ktorá je najväčším producentom zemného plynu v krajine, za prvý štvrťrok vykázala čistý zisk 382,1 mld. rubľov (RUB).

slovakia

left justify in out

Čistý zisk tak medziročne posilnil o 71 %, keďže oslabenie rubľa vykompenzovalo pokles objemu predaja na európskom trhu. Gazprom o tom informoval v pondelok. V prvom kvartáli minulého roka firma dosiahla čistý zisk v sume 223 mld. RUB, pričom sa očakávalo, že za január až marec tohto roka bude vo výške 348 mld. RUB.


Tržby Gazpromu v prvom kvartáli boli v objeme 1,65 bil. RUB, čiže medziročne stúpli z úrovne 1,56 bil. RUB. Keďže rubeľ od minulého roka stratil približne polovicu svojej hodnoty, tržby Gazpromu za export posilnili o 12 % na úroveň 543 mld. RUB. Ceny, za ktoré Gazprom predáva plyn v Európe, sú naviazané na cenu ropy, ale s časovým oneskorením. To znamenalo, že tržby za január až marec boli naviazané na cenu ropy, ktorá bola takmer dvakrát vyššia ako v januári.


Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, uviedli, že výsledky Gazpromu za prvý štvrťrok budú pravdepodobne najlepšími výsledkami firmy v tomto roku. Ceny plynu totiž klesajú. Spoločnosť Gazprom v pondelok zároveň informovala, že si minulý mesiac od Sberbank požičala 760 mil. USD a 240 mil. eur. Okrem toho si vzala úver v objeme 310 mil. USD od Gazprombank. Neuviedla však, aký je účel týchto pôžičiek.

(1 EUR = 70,2133 RUB)
(1 EUR = 1,0941 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies