Čisto vegetariánske mesto naozaj existuje!

NETKY.SK • 2 August 2019, 18:00 • 2 min
Čisto vegetariánske mesto naozaj existuje!

PALITANA – Je tu oficiálny zákaz predaja mäsa aj vajec, ako aj zákaz zabíjania zvierat. Predstavujeme vám mesto Palitana, ktoré sa nachádza v horách Indie.

slovakia

left justify in out

V tomto juhoázijskom štáte sa nachádza vyše 900 chrámov. Palitana pre miestnych znamená jedno z najposvätnejších miest pre prívržencov Džainizmu. Práve týmto miestom vraj prešiel prvý spasiteľ náboženstva Adinatha. Náboženstvo je úzko spojené s budhizmom a patrí k najstarším na svete. Jeho pomenovanie pochádza zo slova džin (víťaz). Zvestovalo ho údajne 24 džinov.

 

img

 

Práve toto náboženstvo je proti konzumácii mäsa a vajec, mlieko a mliečne výrobky sú však povolené. Niektoré oblasti v blízkosti mesta už boli v predchádzajúcich rokoch vyhlásené za tzv. "zóny bez mäsa". 200 mníchov vyznávajúcich džainizmus sa dokonca rozhodlo, že radšej zomrú, akoby mali naďalej tolerovať zabíjanie zvierat v meste. V hladovke pokračovali dovtedy, kým by indická vláda nevyhlásila v meste zákaz predaja a konzumácie mäsa a vajec.

 

img

 

Aby sa tento stav dosiahol, požiadavky mníchov zahrňovali odstavenie viac ako 250 mäsiarskych prevádzok a takisto zákaz rituálneho zabíjania zvierat. "Každý živá bytosť na tomto svete dostala právo na život od samotného Boha. V tomto meste bolo mäso vždy dostupné, avšak je to proti výučbe nášho náboženstva," vyjadril sa jeden z protestujúcich mníchov Virat Sagar Maharaj.

 

Mnísi zrušili hladovku po tom, ako indická vlád začala uvažovať o zákaze mäsa. To však vydesilo moslimskú časť mesta, ktorá tvorí zhruba 25 % obyvateľstva. Navyše označili tento krok vlády za diskriminačný, keďže k ich náboženstvu konzumácia mäsa patrí.

 

img

 

Aj napriek protestom si však mnísi nakoniec presadili svoje a na svete vzniklo oficiálne prvé mesto, kde je zakázaná akákoľvek konzumácia mäsa a vajec. Moslimovia to samozrejme okamžite označili za porušovanie práv. Majiteľov mäsiarstiev, chov domácich zvierat a rybolov navyše postihli finančné ťažkosti. 

 

"Vláda by nemala robiť takéto rozhodnutia pod tlakom. Neuvedomuje si, čo všetko tento zákaz so sebou prinesie," vyjadril sa rybár Nishit Mehru. Mnohí Indovia súcitia s domácim obyvateľstvom mesta Palitana. Náboženstvo by podľa nich nemalo ovplyvňovať politiku.

 

img

 

Palitana však nie je jediným miestom, kde sa zvieratá nemôžu zabíjať. V Bhutáne majú napríklad budhistickí mnísi vplyv na domácu politiku, ktorá je veľmi silno prepojená s náboženstvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies