Čistky v Smere: Fico vymení sedem či osem nominantov strany!

NETKY.SK • 2 August 2014, 10:18 • 2 min
Čistky v Smere: Fico vymení sedem či osem nominantov strany!

BRATISLAVA - Okresní a krajskí funkcionári Smeru-SD mali do 8. júla predložiť vedeniu strany personálny audit verejných funkcionárov.

slovakia

left justify in out

Vykonanie auditu oznámil predseda strany Robert Fico na pracovnom sneme v sobotu 28. júna. Vykonanie takéhoto auditu schválili delegáti aj v uznesení. "Nastavili sme kritériá, ako je napríklad odbornosť či morálny kredit. Stane sa, že nominujete niekde osobu, ktorej štýl práce nezodpovedá kritériám profesionality a etiky," povedal v rozhovore pre denník Pravda predseda vlády Robert Fico. Podľa jeho slov je veľmi zlé, ak je niekto presvedčený, že ide do funkcie na večné veky. Takýchto ľudí aj v radoch politikov sme tu už mali, pripomenul. "Nechcem hovoriť o číslach, čo sa týka zmien či straty funkcie, no ja sám by som vedel o siedmich či ôsmich prípadoch, kde evidentne musíme vymeniť nominantov." Ako poznamenal, hovorí o dozorných radách, o predstavenstvách, o pozíciách v štátnych spoločnostiach, o štátnej správe. Strana urobila podľa neho audit celoplošne s pomocou jej štruktúr. Fico si nemyslí, že by bolo teraz vhodné vyrušovať ľudí cez dovolenky, k rozhodnutiam pristúpia hneď po tom, ako sa zas začne vláda.

 

Ako ďalej povedal v rozhovore pre Pravdu, v roku 2012 prevzali krajinu v katastrofálnom stave. Ťarcha na pleciach jednofarebnej vlády je obrovská, poznamenal pre denník s tým, že toto neželá žiadnemu premiérovi. "Pri koaličnej vláde viete rozložiť politickú zodpovednosť. Je celkom normálne, že po dvoch rokoch a niekoľkých mesiacoch dochádza vo vláde k určitým pohybom," povedal v rozhovore premiér. V súvislosti s odchodom ministrov Dušana Čaploviča a Tomáša Malatinského z rezortov školstva a hospodárstva dodal, že "v tomto prípade nešlo o výmenu z dôvodu morálneho alebo iného zlyhania". Podľa Fica jednoducho potrebujú v týchto rezortoch, ktoré sú životne dôležité, zvýšiť dynamiku. "Dynamiku som chcel ja. Na hospodárstve preto, lebo chcem, aby minister venoval ešte väčšiu pozornosť zahraničným investíciám. Ale predovšetkým už musíme vyvrátiť nezmysel, že ministerstvo práce zodpovedá za vytváranie pracovných miest," povedal Fico pre Pravdu a dodal, že toto je úloha ministerstva hospodárstva, ktoré má vytvárať dobré podmienky pre podnikateľov. 

 

V školstve začal podľa jeho slov Dušan Čaplovič robiť obrovské zmeny, ale tlak na neho bol neúnosný. "Niekedy som sa o neho obával zo zdravotných dôvodov," uviedol. Preto rozhodnutie nasadiť mladého, vyskúšaného politika Petra Pellegriniho je podľa neho správne. "V prípade Čaploviča nehovorím o tlaku úradníkov ani o mne. Hovorím o tlaku obrovských zmien, ktoré naštartoval a ktoré bude musieť niekto, kto má na to energiu, dokončiť. Je to napríklad prepojenie odborného školstva na prax," priblížil v rozhovore s tým, že pred Pellegrinim stoja také obrovské veci, že bude možno napokon rovnako unavený, ako bol Dušan Čaplovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona