Čistením odpadových vôd Slovensko každoročne ušetrí minimálne 2 miliardy eur

NETKY.SK • 19 Apríl 2018, 17:20 • 2 min
Čistením odpadových vôd Slovensko každoročne ušetrí minimálne 2 miliardy eur

BRATISLAVA - Čistenie odpadových vôd pomáha životnému prostrediu, chráni zdravie ľudí a má aj pozitívny vplyv na hospodárstvo. Inštitút environmentálnej politiky (IEP) pri Ministerstve životného prostredia (MŽP) SR odhaduje, že len environmentálny prínos čistenia je 2 miliardy eur ročne.

slovakia

left justify in out

Táto hodnota predstavuje náklady, ktoré by vznikli v prípade znečistenia. Odstránenie dusíka a fosforu z odpadových vôd chráni slovenskú biodiverzitu, keďže zabraňuje premnoženiu rias. Znižuje sa aj kontaminácia vodných tokov nebezpečnými látkami z odpadových vôd, čo má okrem environmentálnych aj zdravotné výsledky. Rekreácia pri vodných tokoch a pitie vody je bezpečnejšie, menej ľudí sa napríklad nakazí vodou prenosnými chorobami.

 

Vedľajšie produkty z čistenia sa okrem toho dajú ekonomicky zhodnotiť. "Na Slovensku sa takmer 25 percent čistiarenského kalu kompostuje a ďalej využíva. Asi polovica slovenského bioplynu z čistiarní sa využije na výrobu elektriny. Ďalších 40 percent bioplynu sa spáli na výrobu tepla," konštatuje IEP.

 

Napriek týmto benefitom je na Slovensku najmenší podiel domácností pripojených na kanalizáciu z celej V4. Od roku 1990 do roku 2016 sa podiel pripojených domácností na Slovensku zvýšil z 50 na 66 percent. Nepripojení obyvatelia žijú najmä v menších obciach. Od marca platí nová legislatíva, ktorá zaviedla hraničný termín 31. decembra 2021, dokedy sú občania povinní pripojiť svoje nehnuteľnosti na verejnú kanalizáciu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies