Čisté Tvary dnes pokrstia album Zem nás chce čistých

NETKY.SK • 24 Október 2015, 11:05 • 2 min
Čisté Tvary dnes pokrstia album Zem nás chce čistých

BRATISLAVA - Slovenská kapela Čisté Tvary dnes pokrstí album Zem nás chce čistých. Podujatie sa bude konať v bratislavskom Klube Loft!. Nahrávku uvedie do života Braňo Závodský, ako predskokanka sa predstaví speváčka a gitaristka Katarzia.

slovakia

left justify in out

Zem nás chce čistých je prvým albumom kapely od vydania nahrávky Rita von Anarchia (2008). "Nahrávanie albumu bol pomerne zdĺhavý a náročný proces, ktorý ale práve vďaka tomu priniesol vytúžený výsledok. Koncepcia nahrávania bola od jeho začiatku úplne jasná. Chceli sme, aby album znel veľmi spontánne, prirodzene, aby v ňom bolo veľa miesta pre muzikantskú voľnosť, prekvapenia ktoré sa vždy pri nespútanom toku naživo hranej hudby objavia. Úplne prvé skice skladieb pochádzajú z džemovania v legendárnom štúdiu Ebony, mieste nabitom zvláštnou, magickou energiou, ktoré dnes už neexistuje. V 90. rokoch sa v ňom nahralo niekoľko podstatných albumov československej hudobnej scény, ako napríklad Lucie - Černý kočky mokrý žáby (1994) či Richard Müller - LSD (1996). Hrubé jadro albumu pochádza zo zvukových štúdii RTVS a do finálnej formy sa dostal počas dohrávok v domácom štúdiu Oskara Rózsu Sun House. Celý proces štúdiovej práce na albume trval od začiatku roku 2013 do jari 2015," prezradil v rozhovore pre agentúru SITA spevák kapely Juraj Péč.


Na produkcii novinky sa podieľal Scott Hull, s ktorého prácou sú muzikanti veľmi spokojní. "Spolupráca bola skvelá. Bez Scotta by album vyzeral úplne inak a dovolím si tvrdiť, že by sme ho zrejme ani nedokončili. Jeho nezaťažený pohľad na zvuk našej kapely bol tým podstatným hybným motorom pri finalizácii albumu. Oskar, okrem toho, že je skvelý inštrumentalista, je aj veľmi zdatný zvukový inžinier a jeho práca na mixe albumu bola esenciálna. Ale vzhľadom na spomínaný dlhý časový úsek, v ktorom album vznikal, sa začal v práci na jednotlivých skladbách dostávať do slepých uličiek. Hlavne čo sa týkalo mixu a výsledného zvuku skladieb. Tu vstúpil do hry Scott a obrazne povedané nám ukázal svetlo na konci dlhého tunela. Potom sme to svetlo iba nasledovali a v priebehu nasledujúcich mesiacov bol album hotový. Na spoluprácu sme si ho vytipovali po dlhých úvahách. Zdalo sa nám, že jeho štýl práce by mohol sedieť aj našej nahrávke, čo sa neskôr ukázalo ako veľmi správne rozhodnutie," uviedol Péč.


Album obsahuje jedenásť piesní, medzi spevákove obľúbené patria napríklad Prach prikryl nás alebo Krv ako hustá tečie voda. "Ťažko by som z tých jedenástich skladieb vedel vybrať jednu, dve najobľúbenejšie. Tento album pôsobí ako celok a vytrhnúť určitú skladbu z jej miesta a koncepčného kontextu na albume by bolo pre mňa veľmi bolestivé. Ale celkom určite za jednu z dvoch najzaujímavejších skladieb albumu považujem pieseň Prach prikryl nás. Možno práve preto, že sa nám v nej podarilo dosiahnuť istú multižánrovosť alebo až nadžánrovosť. Má veľmi silnú atmosféru. Som skutočne hrdý, že sa nám podarilo napísať takúto skladbu. Druhou by bola zrejme pieseň Krv ako hustá tečie voda. Dôvodom je fakt, že s touto skladbou sa nám podarilo otvoriť nové obzory aranžérskej, textárskej ako aj práce so zvukom kapely. Mám dojem, že táto pieseň je aj v širšom kontexte veľmi originálna a prínosná," vyjadril sa interpret.


Muzikanti čerpali inšpiráciu pri tvorbe nového počinu najmä v prírode. "Myslím si, že album jej silne ovplyvnený prírodou. A nemám na mysli romantickú, impresionistickú, zasnenú krajinu, ale skôr tú divokú a zradnú prírodu. Prírodu živlov a až strach naháňajúcej majestátnosti a sily. Evidentné je to najmä v textoch," prezradil spevák.


Čisté Tvary sa sformovali v roku 2000 v Martine. V kapele pôsobia okrem Péča a Rózsu aj Adam Mičinec (gitara), Ondrej Gregor (gitara, basa) a Matej Pliešovský (bicie). Okrem spomínaných dvoch albumov majú na konte aj eponymný debut z roku 2003 a štúdiovku Meskalin (2005). "Album Zem nás chce čistých je výnimočný napríklad tým, že prvýkrát v našej kariére vychádza na vinyle. A to nie hocijakom. Nahrávka bola zvukovo dôsledne pripravovaná práve pre vinyl. Jeho realizáciu mal na starosti sám Scott Hull. On je okrem iného aktuálne jedným z najuznávanejších a najvyhľadávanejších ľudí hudobného biznisu práve v kontexte práce s vinylom. Myslím si, že je to na výsledku skutočne počuť," povedal hudobník.


Kapela predstavila album aj v Košiciach, Prešove a Martine a na koncertné pódiá sa plánuje vrátiť na budúci rok na jar. "Koncerty dopadli dobre. Samozrejme, rozbeh turné býva vždy trošku kostrbatý. Veci potrebujú čas, kým sa usadia a kapela funguje na pódiu ako jeden organizmus. Ale prijatie publika bolo veľmi srdečné. To sa vždy odrazí na atmosfére koncertov, ktorá bola fantastická," prezradil líder kapely, ktorej s vizuálnou stránkou vystúpení pomáhal Marián Vredík. "O skutočne skvelé vizuálne stvárnenie nášho albumu na koncertoch sa postaral Marián Vredík. Spolupracujeme s ním už takmer rok a musím povedať, že to bolo tiež jedno z tých osudových stretnutí. Veľmi sme si sadli ako umelecky, tak aj ľudsky a mám pocit, že ho už vnímame takmer ako ďalšieho člena kapely," dodal Juraj Péč.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies