Čisté sci-fi: Nevyliečiteľne choré dievča zmrazili, chce aby ju v budúcnosti oživili

NETKY.SK • 18 November 2016, 23:40 • 2 min
Čisté sci-fi: Nevyliečiteľne choré dievča zmrazili, chce aby ju v budúcnosti oživili

LONDÝN - Nevyliečiteľne choré 14-ročné dievča krátko pred svojou smrťou vyhralo v Británii prelomový súdny proces, na základe ktorého sa mohlo nechať zmraziť, aby ho v budúcnosti mohli oživiť a vyliečiť. O neobvyklom prípade dnes na svojej webovej stránke informovala spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Želanie dievčaťa byť po smrti zmrazené pomocou tekutého dusíka podporovala jeho matka. Otec bol spočiatku proti a súhlasil až neskôr. Obával sa totiž, že aj keby sa jeho dcéru o stovky rokov naozaj podarilo oživiť, vo svete by sa cítila stratená.

 

Britský najvyšší súd však rozhodol, že o tom, čo sa stane po smrti s telom tínedžerky, rozhodne jej matka.

 

Dievča, ktorého meno v súlade s platnými právnymi predpismi nemôže byť zverejnené, žilo v Londýne a niekoľko posledných mesiacov svojho života si na internete zisťovalo všetko o zmrazovaní mŕtvych.

 

Tínedžerka trpela zriedkavou a nevyliečiteľnou formou rakoviny, ktorej podľahla v októbri. Jej telo následne v súlade s verdiktom súdu previezli do Spojených štátov, kde ho zmrazili.

 

img

 

"Mám len 14-rokov a nechcem zomrieť, no viem, že zomriem. Myslím, že kryoprezervácia mi poskytuje šancu byť oživená a vyliečená, hoci aj o stovky rokov neskôr. Nechcem byť pochovaná do zeme. Chcem žiť dlhšie a myslím, že v budúcnosti by mohli objaviť liek na moju rakovinu a oživiť ma. Chcem mať takúto šancu. To je moje želanie," napísalo dievča v liste adresovanom sudcovi.

 

Sudca Peter Jackson tínedžerku navštívil v nemocnici a podľa vlastných slov ho dojalo, ako statočne niesla svoju situáciu. Verdikt v prípade vyniesol 6. októbra, pričom uviedol, že vlastne nerozhodoval o správnosti celého postupu zmrazovania, ale o rodičovskom spore ohľadne toho, ako naložiť s telom dieťaťa.

 

Zariadenia na zmrazovanie mŕtvych momentálne existujú v Spojených štátoch, a tiež v Rusku. Cena za túto kontroverznú procedúru, ktorej úspech je zatiaľ otázny, sa v tomto konkrétnom prípade vyšplhala na 37.000 libier (43.000 eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies