Čistá zadlženosť domácej ekonomiky v prvom kvartáli klesla

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 14:55 • 2 min
Čistá zadlženosť domácej ekonomiky v prvom kvartáli klesla

BRATISLAVA - Čistá zadlženosť domácej ekonomiky v prvom štvrťroku tohto roka klesla o 69 mil. eur. Vyplýva to z údajov Národnej banky Slovenska.

slovakia

left justify in out

V pomere k hrubému domácemu produktu tak čistá zadlženosť ekonomiky klesla o 0,37 %. Ako dodávajú analytici menového úseku centrálnej banky, z pohľadu jednotlivých sektorov za týmto vývojom stáli záporné čisté finančné transakcie nefinančných inštitúcií a verejnej správy, kým v sektore finančných inštitúcií a v domácnostiach a neziskových organizáciách slúžiacich domácnostiam bol vývoj opačný.


Nefinančné inštitúcie zaznamenali v prvom kvartáli záporný rozdiel medzi aktívnymi a pasívnymi transakciami v hodnote 305 mil. eur. Sektor finančných služieb zase vykázal v sledovanom období čisté pôžičky v hodnote 613 mil. eur, keď stranu aktív zvýšil predovšetkým nákup dlhových cenných papierov centrálnou bankou a úvery poskytnuté korporáciami prijímajúcimi vklady.


Verejná správa zvýšila na začiatku roka svoju čistú dlžnícku pozíciu o 471 mil. eur, za čím stála predovšetkým ústredná štátna správa emisiou nového dlhu. Sektor domácností a neziskových organizácií slúžiacich domácnostiam v prvom kvartáli zlepšil svoju celkovú finančnú pozíciou o 232 mil. eur. "Domácnosti síce pokračovali v zvyšovaní svojho dlhodobého dlhu, výraznejší bol však nárast obeživa a vkladov na strane aktív,“ dodávajú analytici menového úseku Národnej banky Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies