Čislák sa opäť postavil pred poslancov, opozícia ho chce odvolať

NETKY.SK • 24 Apríl 2015, 13:26 • 2 min
Čislák sa opäť postavil pred poslancov, opozícia ho chce odvolať

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) sa dnes po viac ako týždňovom prerušení rozpravy opäť postavil pred poslancov. Členovia opozície mu chcú vysloviť nedôveru za to, lebo sa podľa nich snaží zamiesť kauzy pod koberec. Opozícia poukazuje napríklad na kauzy piešťanského CT prístroja, stravovacie tendre v nemocniciach či situáciu v žilinskej nemocnici.

slovakia

left justify in out

Debata o Čislákovom odvolaní sa začala ešte minulý týždeň v stredu (15.4.), popoludní sa však prerušila, aby sa mohlo diskutovať o kauze Váhostav-SK. Do rozpravy k Čislákovmu odvolaniu je ešte prihlásených osem poslancov.

 

Po prevalení kauzy piešťanského CT odstúpila z funkcie ministerka Zuzana Zvolenská, po tlaku verejnosti aj vtedajší predseda parlamentu Pavol Paška a podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (obaja Smer-SD). Čislák označil tento prípad za pseudokauzu, Zvolenská podľa neho odišla zbytočne.

 

"Ľudia zodpovední za kauzu nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou dostali lukratívne posty, v Piešťanoch je opäť tá istá správna rada, riaditelia nemocníc odvolaní pre stravovacie tendre sa stali námestníkmi," vyhlásil ešte minulý týždeň Daniel Lipšic (nezaradený), podľa ktorého je Čislák len vykonávateľom pokynov a figúrkou. "Aj na odvolanie šéfa žilinskej nemocnice mu musel dať pokyn premiér," podotkol.

 

Lipšic sa nevyhol ani prípadu záchrannej služby Falck, ktorej polovicu vlastní schránková spoločnosť z Nového Zélandu s rovnakým pozadím, ako majú schránkové firmy za Váhostavom-SK. Opozičný politik vidí za predajom polovice akcií pôvodne stopercentnej dánskej spoločnosti schránkovej firme v čase prideľovania nových licencií štátne výpalníctvo. "Spoločnosť dostane licencie, ak prevedie polovicu akcií impériu Juraja Širokého. Tento postup v prospech Širokého impéria posvätila prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD)," odkázal Lipšic.

 

Vláda tvrdenia opozície, ktorými návrh na odvolanie Čisláka odôvodňuje, neakceptuje. "Návrh je nedôvodný, účelový a motivovaný nie snahou o zlepšenie pomerov v zdravotníctve, ale úsilím niektorých poslancov o zviditeľnenie sa i za cenu destabilizácie v rezorte tak citlivo vnímanom zo strany verejnosti," odkázala vláda v stanovisku.

 

Na druhej strane kabinet poukazuje na úspechy. "MZ už tretí rok po sebe znižuje tempo zadlženosti štátnych nemocníc, znižuje sa aj zadlženosť zdravotníckeho sektora ako takého. Pokračujú aktivity v prospech pacienta, ako sledovanie dostupnosti liekov či stabilizovanie nedostatku všeobecných lekárov posilnením ich kompetencií," tvrdí vláda.

 

Premiér Fico označil opozičnú iniciatívu za politikárčenie. Podľa jeho slov kolos zdravotníctva dal zabrať každej jednej vláde od roku 1990 a po 25 rokoch pôsobenia slovenského zdravotníctva v trhovom prostredí prevláda veľká nespokojnosť ľudí s jeho službami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies