Čislák rozhodol: Riaditelia štyroch nemocníc končia

NETKY.SK • 10 December 2014, 17:23 • 2 min
Čislák rozhodol: Riaditelia štyroch nemocníc končia

BRATISLAVA - Riaditelia fakultných nemocníc v Banskej Bystrici, Trnave a Poprade Vladimír Baláž, Martin Tabaček a Jozef Tekáč končia vo funkciách.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom minister zdravotníctva Viliam Čislák. Dôvodom sú koncesné zmluvy na zabezpečenie stravovania, ktoré nemocnice uzatvorili v rozpore so zákonom. Ako Čislák uviedol, koncesnú zmluvu nad päť miliónov eur môže schváliť len vláda. "Dotyční riaditelia ešte pred podpisom zmluvy nám tieto zmluvy naspäť nedali na posúdenie," povedal Čislák. Ten však zároveň dodal, že ani ministerstvo zdravotníctva ich neinformovalo, že im zmluvy majú predostrieť. Následky preto bude znášať aj vedúci služobného úradu MZ Martin Senčák. Čislák informoval, že na najbližšie rokovanie vlády predloží návrh na jeho odvolanie. 

 

Minister uviedol, že koncesné zmluvy pre ministerstvo zdravotníctva v tejto chvíli neexistujú. "Ja som vychádzal z toho, že keďže táto zmluva nešla cez vládu, tým pádom pre nás neexistuje. Ja by som nechal priestor právnikom ako jednej tak aj druhej strany a podľa toho budeme postupovať ďalej," povedal Čislák. K samotnej výhodnosti či nevýhodnosti zmlúv sa nateraz minister nevyjadril, ako tvrdí, tieto analýzy ešte nemá. 

 

Personálne výmeny sa dotknú aj riaditeľa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice Ladislava Rosochu, avšak tentoraz pre tender na upratovacie služby. "Dohodol som sa s ním, že na svoju funkciu abdikuje, keďže sa ukázalo, že pri verejnom obstarávaní v rámci upratovania bol porušený zákon o verejnom obstarávaní," skonštatoval minister. Ten podľa svojich slov pripravuje systémové zmeny fungovania štátnych nemocníc. 

 

Podľa strany Sieť však len odvolanie riaditeľov nemocníc nestačí, požadujú aj preverenie cien za tovary a služby v zdravotníctve. Kontrolu by mala podľa strany vykonať nezávislá kontrolná skupina, ktorej členov by menoval prezident SR a stavovské a odborové organizácie lekárov a zdravotných sestier. Sieť ako prvá poukázala na to, že zmluvy boli uzatvorené v rozpore so zákonom. "Ide o zásadné zlyhanie kontrolného systému nielen MZ SR, ale aj ministerstva financií a vlády SR. Pýtam sa preto, aký typ kompetencie tu funguje pri ochrane verejných financií. Hlas ministra Kažimíra sme doteraz ani v jednej z týchto káuz nepočuli," konštatuje poslanec NR SR a podpredseda Siete Miroslav Beblavý. 

 

Denník SME v pondelok informoval, že štyri veľké štátne nemocnice zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní desiatky miliónov eur. Ide o nemocnice v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade, ktoré riadia nominanti ministerstva zdravotníctva. Sumár zmlúv, ktoré preverilo SME a Transparency International, sa blíži k 81 miliónom eur s daňou z pridanej hodnoty (DPH) za desať rokov. 

 

Riaditeľ trenčianskej nemocnice odstúpil v júli toho roka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies