Čislák: Rok v zdravotníctve bol turbulentný, presadili sa však pozitívne zmeny

NETKY.SK • 29 December 2015, 09:19 • 2 min
Čislák: Rok v zdravotníctve bol turbulentný, presadili sa však pozitívne zmeny

BRATISLAVA - Napriek tomu, že bol uplynulý rok v zdravotníctve turbulentný, šéf rezortu Viliam Čislák (nominant Smer-SD) je rád, že sa podarilo presadiť viacero pozitívnych zmien. Poukazuje, že viac pacientov bude chránených pred vysokými doplatkami za lieky, spúšťa sa DRG systém - tzv. platba za diagnózu, naštartovala sa elektronizácia zdravotníctva, zaviedli sa protikorupčné linky v nemocniciach či zákon, ktorý má stransparentniť spoluprácu medzi farmaceutickými firmami a lekármi.

slovakia

left justify in out

"To hodnotím veľmi pozitívne," skonštatoval pre TASR. Počas roka sa opoziční poslanci pokúsili Čisláka dvakrát neúspešne odvolať z ministerskej stoličky. "Opozícia si asi robila svoju prácu, ja som v tomto roku pracoval a snažil som sa aj na základe skúseností alebo prípadných podozrení, ktoré vznikli v súvislosti s niektorými nákupmi, to riešiť. Zaviedol som do praxe napríklad od 1. decembra optimalizáciu verejného obstarávania zdravotníckych prístrojov, do budúcna aj celej techniky a služieb ako takých," povedal.

 

Novinkou je tak benchmarking cien aj povinné cost-benefit analýzy. Zdôraznil tiež lepšiu komunikáciu s pacientmi a reakciu na ich podnety v podobe úpravy poplatkov v ambulanciách lekárov, či ich novú možnosť komunikovať s mediátormi v štátnych nemocniciach, ktorí majú riešiť prípadné spory.

 

Minister v tomto roku presadil tiež legislatívnu úpravu platov zdravotníkov pracujúcich v ústavných zdravotníckych zariadeniach. Stovky sestier najmä v štátnych nemocniciach na to zareagovali podaním hromadných výpovedí. Číslák je však so zákonom spokojný.

 

"Pre túto chvíľu v rámci finančných možnosti, ktoré sú, som spokojný a som veľmi rád, že zákon bol schválený a od 1. januára 2016 bude platiť. Pretože sa týka všetkých zdravotníkov, všetkých ústavných zdravotníckych zariadeniach a záchranárov. Je to balík vo výške 55 miliónov eur," uviedol Čislák s tým, že garantuje tiež každoročnú valorizáciu a považuje ho za korektný. Poukázal, že mnohé sestry po tom, čo sa oboznámili s výškou svojho platu od budúceho roka, výpoveď stiahli.

 

Začne platiť aj zákon, ktorý má priniesť spomínané transparentnejšie pravidlá pri zverejňovaní výdavkov farmafiriem. Tie budú každý polrok predkladať Národnému centru zdravotníckych informácií správu o výdavkoch na propagáciu, marketing a na peňažné a nepeňažné plnenia poskytnutých zdravotníkom. Zmena podľa ministerstva zaradila SR medzi top krajiny v oblasti transparentnosti týchto vzťahov. Od nového roku sa začne tiež s referencovaním cien zdravotníckych pomôcok.

 

Predpokladá sa, že to môže znamenať úsporu sedem až 20 miliónov eur. Tvrdšie varovania a dôraznejšiu prevenciu v boji proti fajčeniu má zase priniesť zmena zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov. Okrem iného sa tak na cigaretových škatuľkách objavia od mája varovné obrázky.

 

Od novembra 2015 sa rozšíril tiež okruh poistencov, na ktorých sa vzťahuje limit spoluúčasti pri doplatkoch za lieky. Týka sa už aj detí do šesť rokov a všetkých dôchodcov. Doterajší limit sa zároveň znížil, pacientom by tak zdravotné poisťovne mali vracať z doplatkov viac peňazí. Ide o opatrenie z druhého sociálneho balíčka vlády Roberta Fica, ktoré má chrániť ľudí s nízkymi príjmami pred vysokými doplatkami. "V súvislosti s liekovou politikou treba zdôrazniť, že SR je vďaka novej legislatíve prvou krajinou EÚ, ktorá sa nebála bojovať proti biznisu s vývozom liekov, táto naša legislatíva sme inšpiráciou aj pre krajiny, ktoré začínajú o podobných legislatívnych obmedzeniach uvažovať," pripomenulo ministerstvo. Legislatíva sa však nepáči Európskej komisii, ktorá ju prešetruje.

 

Rezort v koncoročnom hodnotení vyzdvihuje tiež reštart projektu eHealth, do ktorého sa pilotne zapojili prví poskytovatelia. Elektronizácia zdravotníctva by mala byť podľa Čisláka realitou od roku 2107. Od budúceho roku sa má spustiť aj ostrá prevádzka DRG s neutrálnym financovaním počas jedného roka. Zámerom je vytvorenie časového priestoru v roku 2016, ktorý nenaruší prípadnú finančnú stabilitu nemocníc. Rovnako sa systém zavádzal v Nemecku. Ministerstvo za pozitívum hodnotí tiež tohtoročnú 30-miliónovú finančnú podporu pre nemocnice na obnovu priestorov a zariadenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies