Čislák podáva pre tvrdenia o ohrození starostlivosti trestné oznámenie

NETKY.SK • 1 Február 2016, 16:55 • 2 min
Čislák podáva pre tvrdenia o ohrození starostlivosti trestné oznámenie

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) podáva pre vyjadrenia sestier o ohrození zdravotnej starostlivosti trestné oznámenie pre šírenie poplašnej správy.

slovakia

left justify in out

Nepáčia sa mu tvrdenia sesterskej komory a odborov o ohrození starostlivosti pre vyše milión pacientov. Na dnešnom brífingu opätovne deklaroval, že zdravotná starostlivosť je zabezpečená.

 

"Podal som trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy na všetkých tých, ktorí tieto správy v posledných piatich dňoch šírili," povedal Čislák. Na ohrozenie starostlivosti upozornila ešte minulý týždeň viackrát šéfka sesterských odborov Monika Kavecká, trestné oznámenie spomína viaceré jej výroky.

 

„Z našich nemocníc odišlo 540 sestier. Ľudsky mi je to veľmi ľúto, ale musím povedať, že zdravotná starostlivosť pre všetkých občanov SR, pre všetkých pacientov, teda aj v Žilinskom a Prešovskom kraji, je plnohodnotne zabezpečená. Zabezpečujeme adekvátnu starostlivosť, bezpečnú pre pacienta," vyhlásil šéf rezortu. Sestry, ktoré podľa jeho slov skočili na lep svojim zástupkyniam, sú v tejto chvíli nezamestnané.

 

V žilinskej aj prešovskej nemocnici, z ktorých pre hromadné výpovede odišlo najviac sestier, sa má akútna starostlivosť poskytovať na 100 percent. V prípade odkladnej je to asi 70 percent, priblížil ďalej Čislák. Situácia sa má meniť každým dňom prijímaním nových sestier. Minister odmietol, že by išlo o improvizáciu, nemocnice sa mali na situáciu pripravovať dva mesiace. "Zdravotný systém na Slovensku nie je nijakým spôsobom ohrozený," zdôraznil.

 

Komora a odbory podľa Čisláka sestry naďalej zastrašujú. Má ísť o tie, ktoré prišli do nemocníc, v ktorých padli hromadné výpovede. "Formou smsiek sa vyhrážajú a zastrašujú sestry, aby jednoducho neboli nápomocné, aby nepomáhali fungovať týmto nemocniciam. Sestry opustili svojich pacientov a je to prvýkrát v histórii Slovenska," tvrdí Čislák. Zdôvodňuje to nedeľným (31.1.) odchodom žilinských sestier z ARO či sestrami na PN-kách v prešovskej nemocnici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies