Čislák: O konzekvenciách v kauze VšZP možno hovoriť až po skončení šetrenia

NETKY.SK • 24 September 2015, 15:29 • 2 min
Čislák: O konzekvenciách v kauze VšZP možno hovoriť až po skončení šetrenia

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) nechce v tejto chvíli hovoriť o konzekvenciách v súvislosti s kauzou zmlúv medzi Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) a tetou jej už bývalého šéfa Marcela Foraia. Ako zdôraznil Čislák počas dnešnej parlamentnej Hodiny otázok, je treba najskôr preskúmať všetky okolnosti, a to môže urobiť iba Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

slovakia

left justify in out

"Ministerstvo zdravotníctva len uvíta rýchly a komplexný výsledok prešetrenia. Je teraz predčasné robiť závery o možných konzekvenciách, rezort sa vyjadrí, až keď bude mať závery," deklaroval Čislák. Poslancov zároveň upozornil, že VšZP neuzatvára zmluvy rozhodnutím riaditeľa, ale je to dvojstupňový proces. "Jedna komisia je priamo v teréne, druhá na generálnom riaditeľstve," vysvetlil.

 

Opoziční poslanci opätovne vyjadrili pochybnosť, že ÚDZS kauzu vyrieši objektívne. Na čele úradu totiž stojí Monika Pažinková, ktorej manžel ešte donedávna podnikal so synom tety Anky, teda s bratrancom Marcela Foraia. "Tieto príbuzenské vzťahy prekvapili aj mňa, dozvedel som sa o nich len včera. Pani Pažinková však môže kompetentne rozhodovať," uistil minister.

 

Na otázku opozície, prečo je toľko kľúčových hráčov v slovenskom zdravotníctve z Košíc, minister, ktorý tiež pochádza z metropoly východu, povedal, že rodisko alebo bydlisko nemôže byť hendikepom. Zároveň priznal, že nevie, či aj nový šéf VšZP bude z Košíc.

 

Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) bol zase zvedavý, ako si Forai dokázal kúpiť byt bez hypotéky v hotovosti za 700.000 eur, pričom nepodnikal a pracoval iba v štátnom podniku. Čislák Uhliarika opravil, že tento byt stál zhruba polovicu z tejto sumy a Forai ho kúpil využitím hypotéky, ktorú bude splácať 23 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies