Čislák: Novela zákona dala jasné pravidlá na vyberanie poplatkov u lekára

NETKY.SK • 18 September 2015, 12:33 • 2 min
Čislák: Novela zákona dala jasné pravidlá na vyberanie poplatkov u lekára

KOŠICE - Ministra zdravotníctva Viliama Čisláka prekvapilo dnešné podanie prezidenta SR Andreja Kisku na Ústavný súd SR vo veci ústavnosti novely zákona, ktorá upravuje poplatky v ambulanciách.

slovakia

left justify in out

"Považujem podanie na Ústavný súd trošku za nešťastné, pretože ak by Ústavný súd vyhovel požiadavke, tak celý zákon je pozastavený a mojou snahou bolo, aby sa v poplatkoch urobil poriadok. Dali sme jasné pravidlá, za čo sa poplatky vyberajú," reagoval Čislák.

 

Podľa šéfa rezortu by bolo konštruktívnejšie spoločné stretnutie a rokovanie o veci. "Ešte neviem, čo je predmetom podania, ale chcem zopakovať, že nie veľmi sa mi pozdáva, že takýmto spôsobom cez médiá komunikujeme. Pán prezident sa viackrát vyjadril cez médiá k zdravotníctvu, čo ja si nemyslím, že by zdravotníctvo bolo v takom zlom stave," dodal minister.

 

Prezident Kiska dnes napadol na ÚS SR novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Podľa hlavy štátu je novela v rozpore s ochranou práv pacientov, ktorú garantuje ústava. "Zákon neochránil ľudí pred poplatkami, naopak tento zákon spustil novú vlnu úhrad. Namiesto zákonom zakázaných poplatkov poskytovatelia zdravotnej starostlivosti prichádzajú aj s inými úhradami a musím, žiaľ, konštatovať, že nad niektorými poplatkami rozum normálneho človeka ostáva stáť," uviedol dnes Kiska.

 

Novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti je účinná od začiatku apríla, v praxi sa však zmeny prejavili až od júla. Podľa novely sa od pacientov už nesmú vyberať poplatky za administratívne úkony ako vypísanie receptu či potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení. Okrem poplatkov za administratívu odzvonilo aj prednostnému objednávaniu sa na termíny. Slovenská lekárska komora aj Asociácia súkromných lekárov SR označili právnu normu za nejasnú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona