Čislák: Lekári si majú vedieť zmanažovať pacienta, nie je to jadrová fyzika

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 18:20 • 2 min
Čislák: Lekári si majú vedieť zmanažovať pacienta, nie je to jadrová fyzika

BRATISLAVA - Manažment pacienta nie je jadrová fyzika. Lekári by si mali vedieť zmanažovať čas a pacientov. Nepotrebujú na to spoplatnené prednostné vyšetrenia.

slovakia

left justify in out

Myslí si to minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD).
     

O zrušení možnosti prednostného vyšetrenia u lekára hovoria poslanci Národnej rady SR od začiatku dnešnej schôdze. Opozícia pred zrušením varuje, nevidí v tom dobrý krok. Poukazuje, že opatrením sú znepokojení mnohí pacienti.
     

Minister Čislák poukázal na diskrimináciu pacientov v čakárňach, ktorých predbehnú tí, čo si zaplatili prednostné vyšetrenia. Zrušenie možnosti prednostného vyšetrenia nepovažuje minister za nič dramatické. "Nie je dôvod na paniku a netreba sa toho báť," vyhlásil. Upozornil, že v európskych krajinách sa za objednanie k lekárovi neplatí.
     

Zrušenie prednostných vyšetrení dostal do zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti poslanec za Smer-SD Juraj Blanár. Tvrdí, že drvivá väčšina ľudí zákon víta. "V krajinách, kde nemajú poplatky za objednávanie a za predčasné vyšetrenie, ako fungujú ľudia, ktorí chodia do práce? Povedzte mi, ako fungujú tí ľudia, ktorí sú na vozíčku, ktorí majú akútne stavy, ktorých tu tak srdcervúco opisujete?" pýtal sa Blanár opozičných poslancov.
     

Opozícii na zákone prekáža aj jej nejednoznačnosť. Blanár tvrdí, že novela je jasná. Odmieta tiež vyjadrenia, že právna norma prináša chaos do poplatkov v ambulanciách. "My jasne hovoríme, že môže byť vyberaný poplatok iba za výkony, ktoré nie sú preplácané zo zdravotného poistenia," zdôraznil Blanár. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies