Čislák: Kiskov podnet na ÚS opäť zavedie poplatky

NETKY.SK • 19 September 2015, 07:08 • 2 min
Čislák: Kiskov podnet na ÚS opäť zavedie poplatky

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Viliam Čislák považuje podnet prezidenta SR Andreja Kisku na Ústavný súd SR vo veci vyberania poplatkov za zlý krok, ktorý ide proti pacientom.

slovakia

left justify in out

Ako Čislák uviedol v reakcii na Kiskov krok, schválený a v praxi využívaný zákon je zreteľne formulovaný. "Žiaden lekár si nesmie pýtať od pacienta peniaze za to, že ho lieči a zároveň nemôže poskytovanie zdravotnej starostlivosti podmieňovať vyberaním akéhokoľvek poplatku," uviedol Čislák.


Zákon je preto podľa rezortu zdravotníctva jasný. "Podanie prezidenta Andreja Kisku však nie je. Z jeho dnešného rozhodnutia by sa dalo predpokladať, akoby chcel poplatky pre pacientov vrátiť späť. Ak by totiž začal platiť predošlý zákon, pacienti by opäť v ambulanciách platili nezmyselné poplatky za energiu, pohár vody, úsmev lekára a podobne," skonštatoval minister. "Táto situácia mi tak trochu pripomína kopírovanie rétoriky opozície a to ma mrzí," uviedol.


Prezident sa podľa Čisláka k zdravotníctvu vyjadroval už neraz. "Vie, že na ministerstve sú odborníci kedykoľvek plne k dispozícii jemu aj jeho spolupracovníkom, aby sme spoločne riešili akékoľvek otázky. Som presvedčený, že by bolo oveľa rozumnejšie sadnúť si za spoločný stôl a ak sú nevyjasnené otázky, hľadať na ne spoločné riešenie.  Konštruktívnej diskusii sme sa nikdy nebránili a ja som bol vždy ten, kto ponúkal priestor na diskusiu. Ak existujú v prezidentskej kancelárii zásadné argumenty na zmenu zákona, mohli byť už rozpracované, ak by nám boli v čase legislatívneho procesu predostreté,“ uviedol Čislák.


Minister vyhlásil, že práve vláda Roberta Fica po "viac ako desaťročí výraznej kreativity niektorých lekárov v oblasti poplatkov zrušila ich vyberanie v zdravotníctve".


Prezident podaním na Ústavný súd SR (ÚS) napadol ustanovenie zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia. Podľa jeho právneho názoru ustanovenie nie je v súlade s Ústavou SR, ktorá garantuje práva občana na zdravotnú starostlivosť a ochranu pacienta. Navrhuje ÚS, aby zrušil napadnuté ustanovenia týkajúce sa poplatkov pacientov v ambulanciách pre neústavnosť. Súčasne podal návrh na pozastavenie účinnosti, kým ÚS nerozhodne vo veci samej.


Prezident dnes uviedol, že NR SR prelomila jeho veto a zákon napriek jeho výhradám opätovne schválila a 28. marca bol zverejnený v Zbierke zákonov a nadobudol účinnosť. Prezident poukázal na skutočnosť, že zákon je nejednoznačný, zle pripravený a nepredchádzala mu žiadna analýza vyberania úhrad od pacientov. Tento zákon podľa neho spôsobil chaos a vlnu nových úhrad.


Ministerstvo však s Kiskovým pohľadom nesúhlasí. Podľa neho, po účinnosti nového zákona, ktorý zakazuje akékoľvek poplatky, má rezort výrazne menej sťažností od občanov. Aj preto minister nepovažuje za opodstatnené kroky prezidenta a jeho snahu vrátiť poplatky pre pacientov do ambulancií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona