Čislák: K situácii v žilinskej nemocnici sa vyjadrím do konca týždňa

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 18:42 • 2 min
Čislák: K situácii v žilinskej nemocnici sa vyjadrím do konca týždňa

ŽILINA - Minister zdravotníctva Viliam Čislák oznámi do konca tohto týždňa, ako plánuje riešiť situáciu vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Žilina.

slovakia

left justify in out

Povedal to na dnešnom brífingu po stretnutí so zamestnancami nemocnice.
     

"Informácie, ktoré som dostal, boli protichodné, preto by som poprosil o trpezlivosť. Najbližšie dni určite dám výstup z toho, čo plánujem realizovať v tejto nemocnici. Ako iste dobre viete, k dnešnému dňu dalo celkovo 64 sestier výpovede. Takže, musím zistiť, kde je problém a tento týždeň dám určite výslednú informáciu ohľadom žilinskej nemocnice," povedal Čislák.
     

Predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká po rokovaní informovala, že ministrovi zdravotníctva objasnili situáciu vo fakultnej nemocnici v Žiline a povedali mu svoje argumenty. "Pán minister nám objasnil jeho argumenty a vyžiadal si čas na riešenie tejto situácie. Poprosili sme ho aspoň o splnenie jedného bodu našich požiadaviek – odvolanie námestníčky pre ošetrovateľskú starostlivosť Margity Porubčanskej, aby to spĺňalo náznak dialógu. Ale, aby som to povedala korektne, pán minister si vyžiadal priestor," uviedla Kavecká s tým, že odvolanie námestníčky by zastabilizovalo situáciu, pretože by mohli prísť ďalšie výpovede.
     

Podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) v Žiline Petra Blaška je posun minimálne v tom, že sa minister zdravotníctva oboznámil so situáciou. "Z hľadiska lekárov sa stav zatiaľ nemení, trinásť výpovedí ostáva naďalej v platnosti. Ale s tým, že ministrovi boli načrtnuté isté riešenia, ktoré by situácii na internom oddelení mohli pomôcť. Spomínali sme možnosť navýšenia lôžkového fondu, istý počet postelí, ktorý by znížil obložnosť zo 100 percent na epidemiologicko-hygienicky únosných 90 percent. Pán minister zopakoval, že počet lôžok interných na Žilinský kraj je zatiaľ dostatočný. Ale nie je vylúčené prehodnotenie. A dohodli sme sa korektne, že mu to dáme na papier, aby sa vedel zorientovať a že najneskôr do konca týždňa k tomu vydá stanovisko," doplnil Blaško.
     

Minister zdravotníctva zdôraznil, že niekoľko dní potrebuje na zistenie skutočnosti. "Nie, aby som získal čas. Ale, aby som si niektoré veci preveril. Aby to rozhodnutie bolo správne a optimálne pre všetkých pracovníkov, lebo nám ide hlavne o to. A som rád, že je v tejto nemocnici stále zachovaná zdravotná starostlivosť pre pacientov v plnej miere. A verím, že do budúcna bude takisto, lebo pacient je prvoradý," uzatvoril Čislák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona