Čísla neklesajú. Španielsko hlási za deň 838 obetí

NETKY.SK • 29 Marec 2020, 12:30 • 2 min
Čísla neklesajú. Španielsko hlási za deň 838 obetí

MADRID - Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú novým koronavírusom sa v Španielsku za 24 hodín zvýšil o 838, čo je dosiaľ najviac počas jedného dňa.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Čísla neklesajú

Ochoreniu v krajine podľahlo celkovo 6528 ľudí, vyplýva z údajov španielskej vlády zverejnených v nedeľu. Informovala o tom agentúra AFP.

 

img

 

Nákazu koronavírusom doposiaľ v Španielsku potvrdili u 78.797 osôb, pričom za posledných 24 hodín pribudlo 6549 nových prípadov. Miera nárastu počtu nových infikovaných sa znížila na 9,1 percenta oproti predchádzajúcemu dňu, keď dosiahla 12,8 percenta.

 

Hospitalizáciu si aktuálne vyžaduje zdravotný stav 43.397 ľudí, z nich 4907 je na jednotkách intenzívnej starostlivosti. V krajine sa vyliečilo 14.709 ľudí, uviedlo podľa denníka El País španielske ministerstvo zdravotníctva.

 

img

 

Španielsko má druhý najvyšší počet obetí koronavírusu na svete po Taliansku, kde zomrelo viac ako 10.000 infikovaných. Ešte v stredu Španielsko prekonalo v počte úmrtí Čínu, kde sa vírus koncom vlaňajška objavil.

 

Španielsky premiér Pedro Sánchez v sobotu v televíznom prejave oznámil, že krajina v rámci boja proti pandémii na dva týždne zastaví všetku ekonomickú aktivitu, "ktorá nie je nevyhnutná".

 

Pozastavená ekonomika

"Všetci pracovníci v ekonomickej oblasti, ktorých aktivita nie je nevyhnutná, musia zostať dva týždne doma," uviedol premiér, ktorý chce zastaviť cestovanie zamestnancov do firiem, ak nepatria medzi základné pri fungovaní hospodárstva.

 

Nariadenie bude od pondelka 30. marca do 9. apríla.

 

V Španielsku už takmer dva týždne platia pravidlá, na základe ktorých sa ľudia musia zdržiavať doma a zatvorená je väčšina obchodov, ale zamestnanci mohli dosiaľ chodiť do svojich úradov a závodov, ak nemali možnosť pracovať z domu.

 

Počet obetí koronavírusu v Rakúsku stúpol na 86

Počet doterajších prípadov nakazenia novým koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Rakúsku do nedeľňajšieho dopoludnia (10.00 h) na 8552, pričom stav 931 osôb si vyžadoval nemocničné ošetrenie. Na následky respiračného ochorenia COVID-19 v tejto krajine zomrelo už 86 ľudí, najmenej 479 ďalších sa medzičasom uzdravilo.

 

img

 

Najnovšie čísla, ktoré oznámilo rakúske ministerstvo vnútra, priniesla tlačová agentúra APA.

 

Spomedzi hospitalizovaných pacientov sa 187 nachádzalo na oddeleniach intenzívnej starostlivosti. Do nedeľňajšieho rána (08.00 h) vykonali rakúski zdravotníci 46.441 testov na prítomnosť nového koronavírusu.

 

Pomerný prírastok nakazených oproti rovnakému času predošlého dňa predstavuje 7,7 percenta, čo je najmenej za posledné dva týždne. Zo správy APA nie je jasné, či tento údaj zohľadňuje aj skrátenie intervalu v dôsledku zmeny na letný čas.

 

Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober v piatok zopakoval, že cieľom zavedených opatrení je stav, keď každodenné prírastky zostanú trvalo v "jednocifernej oblasti".

 

Spomedzi rakúskych spolkových krajín má dlhodobo najviac nakazených - najnovšie už takmer 2000 - Tirolsko. V počte úmrtí vedú Viedeň (21), Dolné Rakúsko (19) a Štajersko (19).

 

Podľa aktuálnych údajov rakúskeho ministerstva zdravotníctva bolo vo svete do nedele zaznamenaných už takmer 665.000 potvrdených prípadov nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2. Vyše 140.200 nakazených sa medzičasom uzdravilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona