Cisár Franz sa dožíva 70 rokov, dosiahol takmer všetko

NETKY.SK • 10 September 2015, 12:03 • 2 min
Cisár Franz sa dožíva 70 rokov, dosiahol takmer všetko

BRATISLAVA - V žiackej knižke, ktorú ma schovanú, sa píše: "Dobrý a disciplinovaný žiak. Dokázal by viac", napísali v knihe Zlatá lopta autori Milan Macho a Ivo Urban o Franzovi Beckenbauerovi.

slovakia

left justify in out

"Cisár Franz", ktorý v piatok oslávi životné jubileum 70 rokov, vo futbale dosiahol takmer všetko, vyhral MS, ME, trikrát PEM, raz PVP, európsky Superpohár aj bývalý Interkontinentálny pohár. Má dve Zlaté lopty magazínu France Football, s jeho milovaným Bayernom Mníchov je štvornásobným nemeckým majstrom, štyrikrát ho aj vyhlásili za nemeckého Futbalistu roka.

 

Trikrát ženatému otcovi piatich detí sa darilo aj ako trénerovi a funkcionárovi. Spolu s Brazílčanom Mariom Zagalom sú stále jedinými, ktorým sa podarilo vyhrať MS aj ako hráčovi i trénerovi. Ako kouč Bavorov získal nemecký titul aj Pohár UEFA, na lavičke Olympique Marseille titul v Ligue 1. Bol viceprezidentom Nemeckého futbalového zväzu (DFB) aj šéfom organizačného výboru MS 2006 v Nemecku. Stále pracuje ako komentátor Sky Germany a píše stĺpčeky pre Bild.

 

Ako žiak hrával za SC 1906 Mníchov, a hoci ho lanárili do TSV 1860, napokon skončil v Bayerne a podieľal sa na jeho vzostupe a sláve. Medzi mužmi debutoval v súťaži Regionalliga Süd 6. júna 1964 proti St. Pauli na ľavom krídle a strelil gól. Miesto mal ale v strede poľa a neskôr na poste stredného obrancu, pričom sa mu pričíta vznik postu s názvom "libero", tvz. voľný hráč. Vďaka elegantnému až chladnému hernému štýlu, vodcovským schopnostiam a dominancii na ihrisku dostal prezývku "Kaiser Franz".

 

Do novo sa tvoriacej Bundesligy postúpil s Bavormi v roku 1965. Kapitánom Bayernu sa stal v roku 1968, nemeckej reprezentácie v roku 1971. Hneď o rok neskôr vyhrali Nemci ME, keď vo finále zdolali ZSSR 3:0. O dva roky v domácom prostredí vo finále MS zvíťazili nad favoritom z Holandska s Johanom Cruyffom 2:1. V roku 1976 prehrali Nemci vo finále ME s ČSSR až po rozstrele z 11 m, v roku 1977 odišiel do zámorskej MLS do tímu New York Cosmos a vyhral s ním trikrát Soccer Bowl. Ešte si zahral v Hamburgu a s aktívnou hráčskou kariérou skončil v roku 1984 po poslednej sezóne v Cosmose. V Bundeslige spolu odohral 424 zápasov (44 gólov), v reprezentácii nastúpil na 103 stretnutí a strelil 14 gólov.

 

Po návrate do Nemecka prijal post trénera reprezentácie, na MS 1986 s ňou prehral vo finále s Maradonovou Argentínou, ale o štyri roky v Taliansku už zdvíhali víťazný pohár nad hlavu Nemci. V roku 1991 získal francúzsky titul s OM, ale hneď odišiel, v roku 1992 sa vrátil do Bayernu a o dva roky sa stal jeho prezidentom. V roku 1998 sa stal viceprezidentom DFB. Beckenbauera považujú za jedného z najúspešnejších futbalistov všetkých čias. Zahral si na troch MS (18 zápasov a 5 gólov), má z nich zlato, striebro (1966) aj bronz (1970).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona